BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Moscow,,Russia,-,June,:,The,National,Flag,Of,The orosz költségvetési hiány

Meredeken nőtt az orosz költségvetési hiány, de a gazdaságot nem törte meg

Az orosz költségvetési hiány jelentős növekedése ellenére Moszkva nem csökkenti a védelmi kiadásokat.

Az orosz költségvetési hiány csaknem 2,5-szeresére nőtt a kiadások meredek megugrása miatt – derült ki a pénzügyminisztérium hétfőn közzétett adataiból, ám a közgazdászok így is erős GDP-növekedésre számítanak.

Moscow,,Russia,-,June,:,The,National,Flag,Of,The orosz költségvetési hiány
Fotó: PhotoJuli86

Az éve első négy hónapjának hiánya 1,48 ezermilliárd rubelre – nagyjából 15 milliárd euróra – nőtt, azaz a bruttó hazai termék 0,8 százalékára emelkedett a január-márciusi 607 milliárdról.

A négyhavi hiány azonban még így is kevesebb mint fele volt annak, mint 2023 azonos időszakában, amikor a költségvetés 3,05 ezermilliárd rubellel, azaz a GDP 1,8 százalékával volt mínuszban.

Az idei javulás nagyrészt annak köszönhető, hogy a bevételek 50,1 százalékkal nőttek az előző évhez képest, ami ellensúlyozta a magasabb kiadásokat, amelyek éves szinten 21,5 százalékkal 13,2 ezermilliárd rubelre nőttek. Ez főleg az olaj- és gázbevételeknek köszönhető, amely 82,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A nem olaj- és gázipari bevételek 36,8 százalékkal nőttek, ez pedig lehetővé teszik a szövetségi költségvetés idei kiadásainak növelését.

A pénzügyminisztérium adatai alapján a múlt havi kiadások márciushoz képest 21,3, tavaly áprilishoz képest pedig 25,1 százalékkal nőttek.

Moszkva arra számít, hogy a költségvetési bevételek és kiadások idén meredeken meg fognak ugrani: a tervek szerint az év során 36,7 ezermilliárd rubelt terveznek elkölteni a 35,1 ezermilliárdnyi befolyó bevétellel,

miközben 2024-re pedig 1,6 ezermilliárdos rubeles, azaz a GDP 0,9 százalékát kitevő hiányt céloz meg.

Oroszország több forrást is átirányított a hadseregére és a védelmi iparra azóta, hogy 2022 februárjában kirobbant az ukrajnai háború. A védelmi és biztonsági kiadások együttesen idén elérik a teljes költségvetés mintegy 40 százalékát.

Ennek ellenére az orosz jegybank hétfőn kiadott előrejelzései alapján a GDP éves szinten 4,4 százalékkal fog megnőni a második negyedévben, szemben az előző három hónapban mért 4,6-tal.

Orosz háborús költségvetés: 40 százalék megy védelmi kiadásokra

Oroszország pénzügyminisztere szerint idén valamivel kisebb lehet a büdzsé hiánya, ám Vlagyimir Putyin elnökválasztási kampánya során olyan jóléti intézkedéseket jelentett be, amelyek miatt a 2025-ös orosz költségvetéshez újabb bevételeket kell teremtenie. Minden jel arra mutat, hogy Putyin a rezsimjét veszélyeztetné azzal, ha Oroszország sokáig vívná az ukrajnai háborút.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.