BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ECB press conference on eurozone monetary policy

Vágott a kamatokon, mégis kifejezetten héja maradt az EKB: Lagarde beszélt az EKB döntéséről

Az Európai Központi Bank szigorúan kommunikált, de megvágta az irányadó kamatot az eurózónában, a piacok kissé meglepődtek. Christine Lagarde, az EKB elnöke magyarázta a döntést.

Az előzetes piaci és elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,25 százalékra csökkentette az eurózóna irányadó kamatát az Európai Központi Bank, ezzel kilenc hónap után enyhíteni kezdte a hitelfelvétel költségét a monetáris unióban. Az EKB közleménye a döntés hátteréről kiemelte: az inflációs pálya alakulását figyelve most már elérkezettnek látták az időt a kamatok visszafogott csökkentésére, továbbá úgy látják, a monetáris szigor gyümölcse legalább részben beérett, így időszerűvé vált a ráta kismértékű csökkentése.

ECB press conference on eurozone monetary policy
Elkezdte a kamatvágást az EKB, Lagarde beszél a döntés hátteréről / Fotó: AFP

A közlemény hozzátette, a mögöttes pénzromlási adatok is az árnyomás átfogó enyhülését támasztják alá, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a bérnövekedési adatok láttán eléggé valószínű, hogy a jegybank az idén már nem tudja a 2 százalékos célszint alá szorítani az inflációt, sőt, 

az inflációs cél elérésére még 2025 elején sem kerülhet majd sor.

A monetáris politikai szakértők előrejelzéseikben egyöntetűen felfelé módosították az inflációs pályával kapcsolatos várakozásaikat az idei és a jövő évre vonatkozóan egyaránt, eszerint az idei átlagos pénzromlási ráta 2,5 százalék, jövőre 2,2 százalék, 2026-ban pedig 1,9 százalék lehet. A volatilis energiaáraktól megtisztított maginflációs mutató éves átlaga 2,8, 2,2, és 1,6 százalék lehet majd ugyanezen évekre vonatkozóan.

Ezen adatok láttán az EKB közleménye kiemelte: a jegybank kész egészen addig magasan tartani a kamatokat, amíg nem lesznek biztosak benne, hogy a pénzromlás elleni harcot meg lehet nyerni, ezen munkája során pedig ezek után is adatvezérelt módon hozza majd meg monetáris politikai döntéseit – kiemelt figyelmet fordítva az inflációs és GDP-adatokra.

A döntést követő első piaci reakciók valamivel hevesebbek voltak, mint amire számítani lehetett, hiszen az ugyan a befektetők számára hónapok óta egyértelmű volt, hogy júniusban vágni fog az EKB, így a kamatcsökkentést már beárazták az eszközök árfolyamába, de a közlemény egy fokkal héjább hangnemet ütött meg a vártnál, így a piacokon kisebb meglepetés volt látható. 

Az euró 0,21 százalékkal erősödött a dollárral szemben, 

a forint viszont nagyjából korábbi sávjában maradt, a 390,7-es szint környékén.

Lagarde: nem kötelezzük el magunkat semmilyen kamatpálya mellett

A döntés hátteréről Christine Lagarde, az EKB elnöke sajtótájékoztatóján kiemelte: az eurózóna gazdasága végre növekedni tudott az első negyedévben, a talpraállás pedig a továbbiakban is folytatódni fog. A globális kereslet nőni fog, főleg, hogy a monetáris politika előbb, mintsem utóbb kevésbé fogja majd már vissza a költekezést. A jegybank ennek ellenére nem kötelezi el magát semmilyen kamatpálya mellett.

Lagarde szerint a fiskális politikák célja a monetáris oldallal együttműködve 

a gazdaság egészségének javítása kellene hogy legyen, úgy, hogy közben az inflációs pályát sem állítják ismét hegymenetbe 

– a pénzromlás ugyanis javuló irányt mutat, de a felette való győzelmet a bérek növekedése és a regionálisan jelentkező árnyomás miatt még nem lehet kihirdetni.

Az EKB feje szerint az ukrajnai és az izraeli háborúk súlyos veszélyt jelentenek a világgazdaság növekedésére, amit a világ vezető hatalmai közti kereskedelmi háborúk csak súlyosbítani tudnak. A geopolitikai feszültségek az energia- és élelmiszerárakra is felhajtó hatással lehetnek – tette hozzá Lagarde.

Újságírói kérdésekre az EKB feje elmondta: kifejezetten biztosak benne, hogy jó döntést hoztak a kamatvágással még úgy is, hogy közben emelték az inflációs kilátásaikat – ennek oka, hogy a szigorítás üteme rettentő gyors volt, amivel, majd az azt követő platóval együtt sikeresen megfelezték a pénzromlást a 10 százalék feletti szintekről. Most viszont már a felezett értéktől is messze vagyunk, így a visszafogott enyhítés mindenképpen jogosnak tekinthető, főleg, hogy a monetáris politika hatásai késleltetve jelennek meg a gazdaságban.

A mai döntéssel nem feltétlenül kezdődik meg az enyhítési dömping

– emelte ki Lagarde, hozzátéve, hogy az EKB kamatpolitikájának iránya azonban most már a vágások, nem pedig a további emelések felé mutat. Az EKB mai döntésével egyetlen tanácstag kivételével minden jegybankár egyetértett – tette hozzá.

Egy újságíró megkérdezte, hogy mit gondol Lagarde: az, hogy az EP-választások indulásával együtt, de az infláció látványos csökkenése nélkül kezdték meg a vágást, nem tűnhet-e úgy egyeseknek, mintha feladták volna a harcot a pénzromlás ellen. Az EKB feje válaszában kiemelte: a jegybank többször is megfelezte a pénzromlás ütemét az elmúlt másfél évben, tehát munkájuk sikeresnek tekinthető a vágás megkezdéséhez.

A neutrális rátával (az a kamatszint, amelyen a monetáris politika se nem serkenti, se nem fogja vissza a gazdaságot) kapcsolatos kérdésre Lagarde elmondta: sosem szeretett erre a felvetésre pontos számbeli választ adni, 

de annyit elárul, hogy most nagyon messze vagyunk tőle.

Macron felvetésére, miszerint az EKB-nak a gazdasági növekedés és a zöldátállás, fenntarthatóság témakörével is foglalkoznia kellene munkája során, Lagarde kiemelte: az EKB mandátuma az árstabilitás biztosítása, ezt ők maguk semmilyen módon nem tudják megváltoztatni. Szerinte viszont az árstabilitás hozzájárul a befektetések bevonzásához, ami segíti a gazdasági növekedést is, tehát áttételesen már most is foglalkoznak vele.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.