BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő, hogy melyik iparág veszi fel a versenyt Japánban a csipekkel

Japán élen jár a mikrocsipek gyártásában, exportjukból több ezermilliárd forint értékű jen folyik be, ám egy másik iparág sem sokkal marad le ettől. Hatalmas az érdeklődés a mangák, animék és videójátékok iránt, és Japán ezt szeretné meglovagolni azzal, hogy sokszorosára növeli a termékek exportját.

Japán meg akarja négyszerezni manga-, anime- és videójáték-exportját, hogy 2033-ra elérje a 118 milliárd dollárt (mintegy 42,5 ezermilliárd forint) – jelentette be a tokiói kormány. Japán, a manga és anime szülőhazája, ahol olyan nagy sikerű videójáték-sorozatok készültek, mint a Super Mario és a Final Fantasy, a félvezetőiparral azonos gazdasági húzóágazatnak tekinti a kreatívszektort.

JAPAN - DAILY LIFE - MANGA - MANGAKA - RYO KATAGIRI, manga, anime
A japán manga-, anime- és videójáték-export nem sokkal maradt el a csipektől / Fotó: Hans Lucas via AFP

A Menő Japán című, kedden bemutatott stratégia szerint 2022-ben az animék és mangák, vagyis 

az animációs filmek és képregények exportja 4700 milliárd jent (mintegy 11 ezermilliárd forint) tett ki, miközben mikrocsipek exportjából 5700 milliárd jent (13,2 ezermilliárd forint) profitált a japán gazdaság.

A bemutatott kormányzati dokumentum szerint az elmúlt években a mangáknak és az animéknek rendkívül fontos szerepük volt abban, hogy külföldi fiatalok érdeklődni kezdtek Japán iránt. A japán kormány tervei szerint a kapcsolódó iparágakkal együtt, mint a turizmus és a ruházati szektor, a videójátékok, animék és mangák 2033-ra akár 50 ezermilliárd jen (116 ezermilliárd forint) külföldről származó bevételt is termelhetnek a japán gazdaságnak.

A kormányok világszerte hatalmas összegeket költenek a helyi csipgyártás kiépítésére, Japánban pedig siker koronázta a projektet. A tajvani TSMC ugyanis a bőkezű kormányzati támogatásnak, a szigorú építési ütemtervnek és az alacsony költségű munkaerőnek köszönhetően felépítette első üzemét a szigetországban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.