BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Andrzej Domanski pénzügyminiszter szerint a lengyel költségvetési hiány a védelmi kiadásokból ered. BRUSSELS, BELGIUM - MAY 14: Polish Minister of Finance Andrzej Domanski arrives for an EU Balkan EcoFin ministers meeting on May 14, 2024 in Brussels, Belgium. Prior the EU EcoFin Ministers meeting an economic and financial dialogue between the EU and the Western Balkans partners, Türkiye, Georgia, the Republic of Moldova and Ukraine, as an observer, will take place. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)

Lengyelország igazságtalannak érzi az EU eljárását

Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszter szerint országát nem szabadna túlzottdeficit-eljárás alá vonni, mert a pluszköltései nagy részét a védelemre fordítja. Lengyelország költségvetési hiánya jócskán meghaladta az EU által engedélyezett szintet.

 

Az Európai Bizottság újra aktiválná azt a 2020–2023 között, a Covid-járvány miatt felfüggesztett szabályozást, hogy a bruttó hazai termék arányában 3 százalékot meghaladó költségvetési hiány felett eljárást kezdeményezzen a tagállamok ellen. Az eladósodó országoknak a túlzottdeficit-eljárás keretében intézkedéseket kell tenniük a hiány csökkentésére.

Andrzej Domanski pénzügyminiszter szerint a lengyel költségvetési hiány a védelmi kiadásokból ered. 
szerintBRUSSELS, BELGIUM - MAY 14: Polish Minister of Finance Andrzej Domanski arrives for an EU Balkan EcoFin ministers meeting on May 14, 2024 in Brussels, Belgium. Prior the EU EcoFin Ministers meeting an economic and financial dialogue between the EU and the Western Balkans partners, Türkiye, Georgia, the Republic of Moldova and Ukraine, as an observer, will take place. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Andrzej Domanski pénzügyminiszter szerint a lengyel költségvetési hiány a védelmi kiadásokból fakad / Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

„Állítjuk, hogy a hiánytúllépés nagymértékben a védelmi kiadásokból adódik” – magyarázta szerdán Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszter a Polsat Newsnak, majd hozzátette, hogy a katonai ráfordításaik a legmagasabbak között vannak a NATO-országok körében, ezért nem szabadna alkalmazni az eljárást Lengyelországgal szemben.

Míg a NATO-tagállamok közül alig néhány teljesíti a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költést, Lengyelország a kötelező minimum dupláját költi erre a célra 2022 óta. Ez minden bizonnyal megjelenik a tavalyi 5,1 százalékos költségvetési hiányban is. Az Európai Unióban megengedett 3 százalékos hiányt a lengyelen kívül tizenegy másik uniós tagország is átlépte 2023-ban, köztük Magyarország is – emlékeztetett a Reuters.

Lengyelország szerint az EU elnéző lesz vele a költségvetési hiánya kapcsán

Habár Lengyelország költségvetési hiánya idén várhatóan meghaladja az EU által szabott határt, a lengyel pénzügyminiszter szerint igazából nincs baj, mert a védelmi képességeik erősítése, Ukrajna és az ukrán menekültek megsegítése vitt el sok pénzt, ami meggyőződése szerint tolerálható és tolerálandó is egyben. Andrzej Domanski pénzügyminiszter szerint ezt mérlegelni is fogja az Európai Unió a túlzottdeficit-eljárásban.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.