BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Prime Minister of India Narendra Modi during the United Nations Climate Change Conference COP28 High Level Segment meeting in Dubai, United Arab Emirates on December 1, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Hatalmasat tévedtek az exit pollok, elvesztheti abszolút többségét Modi – földbe állt az indiai tőzsde

A hindu nacionalista vezető kétségtelenül megnyeri az indiai választásokat, a fölénye azonban minden várakozásnál kisebb lesz. Modi harmadszor lesz egymás után miniszterelnök, de a piacok aggódnak.

Nagyon úgy tűnik, hatalmasat tévedtek a Narendra Modi jelenlegi indiai elnök földcsuszamlásszerű újraválasztását mérő exit pollok: a szavazatszámlálás ugyan csak ma éjszaka fejeződik be teljesen, de az már a jelenlegi feldolgozottsági adatok mellett is egyértelműnek tűnik, hogy a regnáló vezető győzelmét ugyan nem lehet megkérdőjelezni, ám az eredmény a meggyőző többségtől mégis nagyon messze állhat majd.

Prime Minister of India Narendra Modi during the United Nations Climate Change Conference COP28 High Level Segment meeting in Dubai, United Arab Emirates on December 1, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Modi biztosan nyer majd, de az abszolút többsége szinte kizárt / Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

A hindu nacionalista vezető a számok jelenlegi állása szerint többséget ugyan tud majd szerezni a törvényhozásban, egymagában mégsem lesz kormányzóképes, sőt, egyes becslések szerint az is elképzelhető, hogy nem is egy, hanem két párttal kell majd koalíciós kormányt alakítania az ország vezetése érdekében – írta meg a Reuters.

Modi pártja egy évtizede nem ért el ennyire gyenge választási eredményt,

a legendásan piacbarát, növekedéspárti elnök várakozásokat alulmúló teljesítményére pedig a befektetők máris elkezdtek reagálni. Az indiai tőzsde indexe, a Nifty 50 közel 6 százalékot esett a hírek megjelenését követően, ahogy az indai rúpia is értékvesztésbe kezdett.

Nifty50, india, modi ,
A Nifty50 valósággal földbe állt

Jaiveer Shergill, a Modi-párt szóvivője a hírek megjelenése után igyekezett menteni a menthetőt, úgy fogalmazott:

A lényeg, hogy a Modi-koalíció ismét kormányzó erő lesz Indiában, Narendra Modi pedig harmadszor is az ország miniszterelnökévé válik majd hamarosan.

A választás végleges eredményét, melyhez közel egymilliárd ember voksait számolják össze a delegáltak, a mai késő éjszakai órákban teszik majd közzé az indiai hatóságok. A 73 éves Narendra Modi győzelmével csak a második olyan miniszterelnök lesz a függetlenségi vezető, Dzsavaharlal Nehru után, aki három egymást követő ciklusban nyert.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.