BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlovákiában is meglódultak a bérek

Szlovákiában 2024 első negyedévében 9 százalékkal, 120 euróval nőttek a bérek 2023 hasonló időszakához képest, ez az utóbbi másfél évtized harmadik legdinamikusabb időszaka volt – jelentette a Szlovák Statisztikai Hivatal.

Szlovákiában az átlagbér március végére elérte az 1447 eurót, miközben 2022-ben 1304, 2023-ban pedig 1430 euró volt az éves átlag. Ha figyelembe vesszük az infláció mértékét, akkor a reálbér-növekedés a vizsgált időszakban 5,6 százalék volt. Örvendetes, hogy mind a 19, a hivatal által figyelt nemzetgazdasági ágazatban emelkedtek a fizetések. Ezen belül a legtöbb munkavállalót foglalkoztató iparban a nominális növekedés 11,5 százalékra rúgott. 

Tourism In Slovakia High Tatra Mountains
Oravicei  fürdőzés. Ahogy a lábujjak hossza, úgy nő az átlagbér is a szomszédos Szlovákiában / Fotó: NurPhoto via AFP

A legmagasabb keresetet a pénzügyi szolgáltatásokban (2800 euró), a legalacsonyabbat pedig a vendéglátásban (834 euró) mérték. Ami pedig a területi lebontást illeti, Pozsony megyében a legmagasabb az átlagkereset (1838 euró), Eperjes megyében pedig a legalacsonyabb (1119 euró).

Az izmos bérnövekedést a történelmi mélypontra zuhanó munkanélküliség is segíti. Az első negyedévben történelmi mélypontra, 5,6 százalékra esett az állástalanok aránya, ráadásul ez a csökkenő trend már sorozatban a tizenegyedik negyedéve tart. Abszolút számokban kifejezve 155 ezer munkanélkülit tartanak nyilván az 5,4 milliós Szlovákiában. 

Tény viszont, hogy a munkanélküliek kétharmada tartósan, azaz több mint 12 hónapja állás nélkül van. Szlovákia nyolc megyéjéből ötben már 4 százalék alá bukott a mutató, csupán a keleti Eperjes (Presov), Kassa és Besztercebánya megye idevágó adatai rosszabbak. Ezen belül is 

a fejlettség terén sereghajtó Eperjes adata a legrosszabb, ahol még mindig 10 százalék feletti 

a munkanélküliek aránya (10,6 százalék). Ezzel párhuzamosan értelemszerűen nő a foglalkoztatottság, amely az első negyedévben 0,8 százalékkal emelkedett 2023 első negyedévéhez képest. Szlovákiában az első negyedévben 2,625 millióan álltak munkaviszonyban, a foglalkoztatottsági mutató 77,6 százalék, Pozsony megye átlaga pedig már átlépte a 80 százalékot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.