BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Indul a vámháború – Peking bizonyosan válaszol a kínai autók európai büntetővámjára

Az ázsiai óriás a sertéshúsra és az Európából származó autókra vet ki büntetővámot, ha Brüsszel megdrágítja a kínai autók behozatalát.

Peking már napokkal az európai uniós védővámok valószínűsíthető bevezetése előtt  figyelmeztette Európát, hogy szerinte Brüsszel „elnyomja” a kínai cégeket, ezért lépéseket tesz érdekei védelme érdekében, ha a közösség kiveti a vámot a kínai elektromos autókra.

BYD New energy vehicles exported at Lianyungang Port
Egyelőre tömegével érkeznek az autók Kínából / Fotó: AFP

Azt azonban még nem lehet tudni, hogy milyen mértékű vámmal sújtanák a kínai autókat – ez napokon belül derülhet csak ki. 

A számok eddig tág határok között szóródnak, 15 százalékról is volt szó, szakmai szervezetek azonban akár a 70-80 százalék körüli vámtól sem riadnának vissza. 

Elemzések szerint szinte mindegy, hogy  mekkora lesz a vám, drasztikus intézkedések nélkül csak idő kérdése, de felfalják a kínai autók az európai gyártókat. 
Eközben tény, hogy az Egyesült Államokban gyakorlatilag száz százalékkal drágítják meg a behozott kínai autókat.


Vám helyett egyeztetés

Peking vám helyett párbeszéddel kezelné a kereskedelmi súrlódásokat, és midenképpen elkerülné a vámok széles körű elterjedését – mondta  Wang Wenato kereskedelmi miniszter Spanyolországban. Hozzátette, Franciaország, Németország és az EU vezetői kijelentették korábban, mindenképpen el akarják kerülni a kereskedelmi háborút – írja a Bloomberg.

Kína optimizmusát némileg csökkenthette, hogy az EU már meg is indította a kereskedelmi vizsgálatokat Peking ellen dömping és tisztességtelen támogatások miatt az európai ipar védelmében.

Brüsszelnek június elején kell tájékoztatnia a kínai elektromosautó-exportőröket arról, hogy valóban kiveti-e a vámokat, és ha igen, akkor mekkorát. A tájékoztatás után leghamarabb egy hónappal léphet életbe a fizetési kötelezettség. 

Persze Kína sem volt rest, már a terv hallatán dömpingellenes vizsgálatot indított az európai szeszes italokkal kapcsolatban, a lépés egyértelműen a francia konyak ellen irányul. Emellett az állami média egyenesen a „megtorlás” kifejezéssel számolt be az európai tervre való válaszlépés lehetőségéről.

Changan Automobile Distribution Center in Chongqing
Fotó: AFP

 

Hamis narratíva

Wang szerint az európai kommunikáció félrevezető. A blokk kapacitásfelesleget, tisztességtelen versenyelőnyt, tiltott támogatásokat emlegetett  a kínai elektromos járművek, a vasút, a napenergia, az orvosi berendezések és más ágazatok vizsgálatakor. Kínában úgy vélik, hogy ez a hozzáállás növeli a súrlódás kockázatát.

A miniszter egyúttal felszólította az Európai Uniót, hogy hagyjon fel a protekcionizmussal, törekedjen a párbeszédre és az együttműködésre – áll a spanyolországi kínai autógyárban tett látogatása utáni nyilatkozatában. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.