BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomerőművet épít a Roszatom Afrikában

Összesen három együttműködési megállapodást is kötött Mali katonai vezetése a Roszatommal, illetve megvitatták egy kis kapacitású atomerőmű építését is.

A Roszatom már évek óta igyekszik kiterjeszteni afrikai érdekeltségeit együttműködési megállapodásokkal – közölte szerdán az orosz állami atomenergetikai vállalat.

Roszatom
A Roszatom egyeztetett a mali kormányzattal / Fotó: AFP

Ennek részeként erősítette kapcsolatait a hagyományos nyugati partnereiktől elforduló, 2020 óta hatalomra került nyugat-afrikai juntákkal. A Roszatom közleményében tudatta, hogy képviselői a katonai kormányzat vezetőjével, Assimi Goitáival találkoztak július 2-án és 3-án. Hozzátette, hogy a mali kormányzat gazdasági, energetikai és oktatási ügyekért felelős tisztségviselőivel is egyeztettek.

A tájékoztatás szerint egy orosz tervezésű, kis kapacitású atomerőmű építésének stratégiai projektjén felül a katonai vezetés és a Roszatom képviselői napenergia-hasznosítási, illetve geológiai kutatási projekteket is megvitattak.

A felek megegyeztek a szoros kapcsolattartásban, illetve abban, hogy rendszeresen összehangolják álláspontjaikat a közös munkafolyamat keretében – olvasható az orosz konszern vállalat közleményében.

Jelenleg egyetlen atomerőmű működik az afrikai kontinensen, a dél-afrikai Fokváros közelében, bár a Roszatom már épít egy másikat Egyiptomban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.