BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU országai jelezték: támogatják a vám kivetését a kínai elektromos járművekre

Titkos egyeztetésen vettek részt az Európai unió államai. Az EU a hónap elején előrelépett azzal a tervvel, hogy ideiglenes vámokat vet ki a Kínában gyártott elektromos járművekre.

Az Európai Unió tagállamai a héten egy titkos, nem kötelező erejű szavazáson jelezték, hogy támogatják a Kínából szállított elektromos járművek ideiglenes vámját  – írja a Bloomberg. Az nem ismert, hogy egyes nemzetek hogyan döntöttek a szavazáson, számos kulcsfontosságú kormány, köztük Németország tartózkodott a szavazástól, és néhányan a későbbiekben szilárdabb álláspont kialakítását tervezik a hírügynökség információi szerint.

Chinese New Energy Vehicle Manufacturing
elektromos autó Kína
Fotó: AFP

Az EU a hónap elején előrelépett azzal a tervvel, hogy

ideiglenes vámokat vet ki a Kínában gyártott elektromos járművekre, a vám mértékét akár 48 százalékra emelnék, 

miután egy vizsgálat kimutatta, hogy Peking olyan mértékben támogatja az elektromosjármű-ipart, hogy az gazdasági károkat okoz az EU autógyártóinak.  

„Németország kötelezettségvállalás nélkül vett részt a megbeszélésen – mondta Korbinian Wagner, a német gazdasági minisztérium szóvivője. – A német kormány véleménye szerint most döntő fontosságú, hogy gyors és békés megoldást keressünk Kínával” – tette hozzá.

Az EU és Kína közötti tárgyalások folyamatban vannak. Brüsszel számára minden megoldásnak a Világkereskedelmi Szervezet szabályain kell alapulnia, és foglalkoznia kell a vizsgálat által azonosított, mögöttes káros támogatásokkal. Peking megpróbálta tárgyalássá alakítani a vizsgálatot, és kétoldalú nyomásgyakorlással igyekezett megosztani a tagállamokat – írja a Bloomberg. 

A végleges vámok jellemzően valamivel alacsonyabbak, mint az ideiglenes vámtételek, ami azt tükrözi, hogy ha ütős érvekkel jelentkeznek a kínai elektromos autók gyártói, az meghallgatásra találhat. Az egyik új elem a Tesla azon kérése lesz, hogy az Európai Bizottság szabjon ki rá speciális vámtételt a sanghaji Gigafactoryban gyártott Tesla Model 3-asok európai exportja vonatkozásában. 

Jelenleg a Tesla a Kínából Európába irányuló legnagyobb elektromosjármű-exportőr, és Elon Musk cége a rá július 4-től vonatkozó 21 (plusz 10) százalékos vámtételnél alacsonyabbat szeretne kijárni magának. Az ideiglenes szakaszban az Európai Bizottság teljes hatáskörrel rendelkezik a vámok kivetésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.