BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Oil,Drilling,Rig,In,The,Arabian,Desert,During,Sunset
Az IMF csökkentette a szaúdi gazdaság növekedési kilátását.

Az olajár mesterséges felpumpálása sem segít Szaúd-Arábia gazdaságán

A Nemzetközi Valutaalap kisebb gazdasági növekedést lát Szaúd-Arábiában, korábbi prognózisát 2024-re és 2025-re is csökkentette. Ennek oka az nyersolaj alacsony világpiaci ára.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nagyot vágott Szaúd-Arábia gazdasági kilátásain. Míg a nemzetközi hitelező márciusban úgy látta, hogy a szaúdi gazdaság 2,6 százalékkal bővülhet az idén, addig a kedden közzétett World Economic Outlook már csak 1,7 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést valószínűsít, míg a 2025-ös növekedési előrejelzését 6 százalékról 4,7 százalékra csökkentette.

Oil,Drilling,Rig,In,The,Arabian,Desert,During,Sunset
Az IMF csökkentette a szaúdi gazdaság növekedési kilátását.
Az IMF csökkentette a szaúdi gazdaság növekedési kilátását / Fotó: Shutterstock

Az IMF ezzel nagyobbat vágott az ország idei növekedési kilátásain, mint bármely más, erősebb gazdaságnál. A lefelé módosítást elsősorban az okozta, hogy a szaúdi kormány a kőolaj-kitermelés korlátozását a jövő évre is meghosszabbította. Az OPEC+ kartell tavaly döntött legutóbb arról, hogy csökkenti a kitermelést, hogy felhajtsa az olaj világpiaci árát. A világ legnagyobb nyersolaj exportőre tavaly napi 9 millió hordóra csökkentette kitermelését, ami egymillió hordóval kevesebb, mint a tízéves átlag.

A Brent nyersolaj hordónkénti ára 8 százalékkal emelkedett az idén, s megközelíti a 84 dollárt. Ez azonban még mindig nem éri el azt a 96 dolláros szintet, ami mellett a szaúdi költségvetés kiegyensúlyozottá válhat az IMF szerint.

Szaúd-Arábia gazdasági kilátásainak felülvizsgálata a régiós előrejelzést is befolyásolhatta. Az IMF a Közel-Keletre és Közép-Ázsiára vonatkozó becsléseit idén 2,4 százalékra csökkentette a korábbi 2,8 százalékról. Összehasonlításképpen: a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint a globális GDP idén 3,2 százalékkal, míg az Egyesült Államoké 2,6 százalékkal nőhet – írja a Bloomberg.

Komoly dilemma előtt az OPEC

Évtizedről évtizedre csökkent az OPEC súlya a nemzetközi termelésben, így céljainak elérése is egyre nehezebbé vált. Kivételesen nagy kihívás a szervezet számára a már jó tizenöt éve tartó amerikai nem konvencionális olaj (palaolaj) térhódítása. A szervezetnek egyszerre kell szem előtt tartania a rövid távú bevételi szükségleteket és a hosszú távú piaci részesedés megtartását, mindkettő nélkülözhetetlen a hosszú távú bevételek biztosítása érdekében.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.