BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ebben a hónapban tetőzhet az orosz infláció

Az orosz jegybank 4 százalékos inflációs célját azonban csak a következő év közepére érhetik el, a monetáris szigor ellenére.

A jövő év közepére vagy második felére érheti el az orosz jegybank 4 százalékos inflációs célját a drágulás üteme – mondta a Rosszija24 tévécsatornának Alekszej Zabotkin, a jegybank kormányzóhelyettese csütörtökön.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 03: People enjoy their time at Zaryade Park and GUM shopping mall and around Moskva River as daily life continues in Moscow, Russia on July 03, 2023. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) inflácó
A jegybank szigor ellenére gyorsul az orosz infláció üteme / Fotó:  AFP

A jegybankár szerint 2025-re mindenképp szeretnék elérni, hogy a drágulás 4 százalékra lassuljon, és előrejelzéseik szerint ez sikerülni is fog. Zabotkin elmondta azt is, hogy az infláció júliusban tetőzhet, amit augusztusban és szeptemberben az ütem fokozatos lassulása követhet – írja a Bloomberg.

Oroszországban az Ukrajna ellen vívott háború okozta munkaerőhiány és az azzal együtt járó bérnyomás, valamint a szankciók okozta kínálati korlátok és a növekvő költségvetési hiány hatására lódult meg ismét az infláció, mely 

a tavaly áprilisi 2,3 százalékos éves ütemről júniusra már 8,3 százalékra gyorsult, 

annak ellenére, hogy a jegybank a tavaly nyári 7,5 százalékos szintről decemberre már 16 százalékra emelte az alapkamatot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.