BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért sem szerződnek most külföldre az építőiparban dolgozók

Havi és éves összehasonlításban is csökkent az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban májusban – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön. Éves összevetésben ugyanekkor Magyarországon nőtt az építőipari termelés. A legnagyobb mínuszokat a román lakásépítésnél látni, ami az év első hónapjában 21,5 százalékkal marad el a tavalyi bázistól. Romániában a lakásépítés van óriási zuhanórepülésben.

Az Európai Unióban 1 százalékkal esett az építőipari termelés májusban havi bázison azután, hogy áprilisban stagnálást jegyeztek föl – jelentette az Eurostat.

építőipar
Építőipar: szembemegy a magyar növekedés az uniós átlaggal / Fotó: Németh András Péter / Mediaworks

Összességében az euróövezet építőipari termelése 0,9 százalékkal csökkent májusban, miután áprilisban 0,4 százalékos esést regisztráltak havi szinten. 

Az euróövezetben az építőipari termelés 2,4 százalékkal csökkent májusban

 éves viszonylatban az áprilisi 1,5 százalék csökkenést követően.

Az Európai Unióban éves viszonylatban az építőipari termelés 2,5 százalékkal esett az áprilisi 1,4 százalék csökkenés után.

Éves viszonylatban Magyarországon növekedést mértek, az EU-ban a legnagyobbat, 7,3 százalékot májusban, majd Bulgária következett 4,4 százalékkal és Dánia 1,1 százalékkal. 

A legnagyobb visszaesés 

  • Svédországban (mínusz 7,5 százalék), 
  • Szlovéniában (mínusz 7,4 százalék) 
  • és Németországban (mínusz 7 százalék) volt májusban.

Döbbenetes lejtmenet a román lakáspiacon

Romániában a nyers adatok szerint az építőipar teljesítménye 1,1 százalékkal csökkent 2023 azonos időszakához képest – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az infrastrukturális építkezéseknél 9,4 százalékos volt a növekedés, a nem lakás jellegű épületeknél pedig 0,9 százalékos.    

A naptárhatással kiigazított adatok az építőipari termelés 2,2 százalékos csökkenését mutatják éves összevetésben január–májusban. 

A romániai lakásépítés volumene 21,6 százalékkal csökkent, 

  • miközben az infrastrukturális beruházások terén 10,3, 
  • a nem lakás jellegű épületek tekintetében pedig 2,2 százalékos volt a növekedés.    

Májusban a nyers adatok szerint a román építőipari termelés 2,9 százalékkal csökkent, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 1,7 százalékkal nőtt éves összevetésben.  

Áprilishoz képest az építőipar májusi teljesítménye a nyers adatok alapján 0,5 százalékkal nőtt, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 4,2 százalékkal csökkent – idézte az INS-t az MTI.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.