BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Távol a kamatcsökkentés, a Fed elnöke türelemre int

Az infláció jó ütemben csökken az Egyesült Államokban, de Jerome Powell szerint ez még nem ok a kamatcsökkentés megkezdésére. A Fed-elnök szerint, ha türelmetlenül kezdik meg a kamatvágást, az akár újabb inflációs hullámot indíthat el.

Csak akkor jöhet el a dollárkamat-csökkentés ideje, ha tartósnak ígérkezik az infláció enyhülése a 2 százalékos jegybanki cél felé – jelentette ki Jerome Powell Fed-elnök féléves kongresszusi bizottsági monetáris politikai meghallgatásán.

Jerome Powell
FED
Egyesült Államok
USA
kamat
 A Fed-elnök szerint még nem jött el a kamatcsökkentés ideje / Fotó: AFP

Powell elmondta, hogy az első negyedév adatai nem támasztják alá a monetáris enyhítés megkezdésének a szükségességét, bár a legfrissebb inflációs adatok mutatnak némi szerény javulást ebbe az irányba. Az inflációs cél tartós megközelítéséhez azonban további meggyőző adatokra lenne szükség.

Powell hozzátette, hogy a szigorú monetáris politika késedelmes vagy elégtelen mértékű enyhítése visszavetheti ugyan a gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatást, 

az elsietett vagy túl nagy mértékű enyhítés azonban megakaszthatja vagy akár meg is fordíthatja az infláció terén eddig tapasztalt előrelépést.

A Fed ezért ülésről ülésre a rendelkezésre álló makrogazdasági adatokat elemezve fog dönteni a monetáris politikai irányvonalának kiigazításakor – tette hozzá a szenátusi bizottság előtt. Megjegyezte, hogy az árstabilitást és a teljes foglalkoztatást a korábbinál már kiegyensúlyozottabb kockázatok terhelik.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a hónap végén tartja következő kamatdöntő ülését. 

A pénzpiacok kamattartásra számítanak, hogy szeptemberig nem csökkenti a jelenleg 2,25–5,50 százalékos irányadó monetáris politikai kamatsávot.

Újabb csapás az autósoknak, Amerika felpumpálta az olaj árát

Az amerikai Energiaügyi Információs Hivatal 12,2 millió hordós csökkenésről számolt be az amerikai olajkészletekben. Ilyen mértékű készletzsugorodásra tavaly július óta nem volt példa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.