BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A painting contractor walks along a newly painted section of the UkrTransGaz operated Urengoy-Pomary-Uzhgorod transit pipeline, also known as the West-Siberian or Brotherhood pipeline, near Mukachevo, western Ukraine, on Wednesday, Oct. 14, 2015. Russia's plan to expand a natural gas pipeline directly to Germany, bypassing Ukraine, isn't intended to reduce the importance of existing supply routes, according to President Vladimir Putin. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg via Getty Images

Magyarország után Ukrajna is felfedezte: azeri gázt szállítana az orosz helyett

Kijev gáz tranzitország maradna, de úgy, hogy közben nem függ Oroszországtól. Az ukrán elnök a jelenlegi orosz gáz helyett azerit továbbítana Európába.

Lejár Ukrajna egyik fontos gázszállítási szerződése az oroszokkal, ami miatt év végétől nem tudna gázt továbbítani az európai partnerei felé. Volodimir Zelenszkij meg akarja őrizni hazája tranzitország-szerepét - és bevételeit. Az ukrán elnök jelenleg is tárgyal Azerbajdzsánnal, hogy a jövő évtől azeri földgázt továbbíthasson az Európai Unióba.

Zelenszkij nem akar orosz gázt Ukrajnában. (FILES) Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during an interview with AFP at the Presidential Office in Kyiv, on May 17, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. Ukrainian President Volodymyr Zelensky told AFP June 27, 2024, he believes France will continue to support his country on the battlefield, even as the upcoming French parliamentary vote could usher Ukraine-sceptic parties into power. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Zelenszkij leválna az orosz gázról, azerivel pótolná  / Fotó: Roman PILIPEY / AFP

Az ukrán állami energiavállalat, a Naftogaz és az orosz Gazprom közötti jelenlegi megállapodást 2019-ben írták alá és 2024 végén lejár. Az Ukrajnán áthaladó vezetékekből azonban mára kevés ország kap gázt. Nincs köztük Magyarország, ahova immár csak Törökország felől érkezik az energiahordozó.

„Nem akarjuk meghosszabbítani az Orosz Föderációval kötött gázszerződést. Nem akarjuk, hogy itt pénzt keressenek”– mondta Zelenszkij szerdán a Bloombergnek és hozzátette, hogy ugyanakkor „nekünk, az EU leendő tagjainak, támogatnunk kell a barátainkat”.

A tranzitországi szerep megtartása azonban Ukrajnának is  kulcsfontosságú, mivel az számottevő bevételt jelent neki.

Ebből csak 2021-ben 1 milliárd dollárt folyt be az ukrán államkasszába. Márpedig a külföldi segélyekkel fenntartott országnak minden hrivnyára és dollárra szüksége van.

Ráadásul, ha nem érkezik gáz Ukrajnába, akkor nem csak a tranzit miatti bevételtől esik el az állam. A csővezeték használaton kívül is amortizálódik, rongálódik, gáz hiányában pedig támadások célpontjaivá is válhatnak.

Zelenszkij az azeriekkel tárgyal lehetséges földgázszállításról.
A painting contractor walks along a newly painted section of the UkrTransGaz operated Urengoy-Pomary-Uzhgorod transit pipeline, also known as the West-Siberian or Brotherhood pipeline, near Mukachevo, western Ukraine, on Wednesday, Oct. 14, 2015. Russia's plan to expand a natural gas pipeline directly to Germany, bypassing Ukraine, isn't intended to reduce the importance of existing supply routes, according to President Vladimir Putin. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg via Getty Images
Zelenszkij az azeriekkel tárgyal lehetséges földgázszállításról / Fotó: Vincent Mundy/Bloomberg / Getty Images

Ukrajna egykor az orosz földgáz fő szállítója volt Európába, és az EU szükségleteinek mintegy negyedét fedezte. A tranzit azonban lecsökkent, miután az elmúlt évtizedben Oroszország alternatív, az országot megkerülő csővezetékeket épített. Ezt tetézte, hogy Moszkva az orosz-ukrán háború kitörése után lecsökkentette a küldött földgáz mennyiségét és az Európai Unió tagországai is visszafogták a fogyasztásukat. 

Földgázvezetékekek
gázvezeték
Forrás: Bloomberg

Ukrajnán keresztül jelenleg évente mintegy 15 milliárd köbméter gáz érkezik a régióba, főként Szlovákiába és Ausztriába.

Azerbajdzsán korábban jelezte, hogy növelné gázexportját Európába, amihez újabb, hosszú távú megállapodásokat kötne. Mivel kitermelési kapacitását hosszabb távon tudja csak növelni, Azerbajdzsán átmenetileg orosz gázt is továbbít a saját kitermelése mellett. 

Az azeri gáz jó minőségű, amire a magyar állam is felfigyelt. Magyarország bevásárolta magát az egyik azeri földgázmezőbe, amivel a magyar energiaellátás biztonságát növelte.

A szankciók ellenére nőhettek az orosz olaj- és gázbevételek

Az Oroszország elleni szankciók egyik célja az olaj- és gázbevételek visszafogása volt. Azonban Moszkva az energiahordozókat Európa helyett Ázsiában értékesíti, azokat főleg India és Kína vásárolja.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.