BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Feldkirchen,/,Germany,-,June,9,,2018:,German,Soldier,On

Jó üzlet a háború: egyre több német cég szerződik a hadsereggel

A háborús sokk okozta európai fegyverkezés és a német gazdaság lassulása miatt a német beszállítók már szívesen együttműködnek a hadiipari cégekkel és a hadsereggel. Az éles váltás gazdasági okokkal magyarázható: míg a német ipar köhög, a védelmi ágazat virágzik Berlinnek köszönhetően.

A német cégek korábban vonakodtak beszállítani a hadseregnek: több vállalat tiltotta a hadiipari szerződéseket, azonban az orosz–ukrán háború után megváltoztak a szabályok. A motorokat gyártó Deutz a múlt héten közölte, hogy a jövőben harcskocsimotorokat is termelni fog. A bejelentés óta a cég árfolyama közel 19 százalékkal nőtt.

Feldkirchen,/,Germany,-,June,9,,2018:,German,Soldier,On
Megéri a hadsereggel és a hadiiparral üzletelni / Fotó: Shutterstock

A Hawe Hydraulik megszüntette a védelmi megrendelésekre vonatkozó tilalmát, és alkatrészeket (szelepek, szivattyúk) szállít a fegyveres erőknek és a hadiiparnak. A Daimler Truck néhány napja jelentette be, hogy szerződést kötött 1500 teherautó szállítására a kanadai hadseregnek. Az ipari lézertechnológiára specializálódott, magyarországi gyárral is rendlekező Trumpf szintén fontolgatja a tilalom feloldását.

A Lufthansa leányvállalata, a repülőgépek javításával foglalkozó Lufthansa Technik tavaly elindította a katonai repülőgépek szervizelésével foglalkozó részlegét. Az egység gyorsan növekvő üzletággá vált, sőt a Chinook helikopterek és F-35 vadászrepülőgépek karbantartásában is részt vesz a jövőben. Az FT szerint az éles váltás gazdasági okokkal magyarázható: míg a német ipar köhög,

a védelmi ágazat virágzik Berlinnek köszönhetően.

Olaf Scholz kancellár az orosz–ukrán háború után bejelentette, hogy 100 milliárd eurós alapot hoz létre a német védelem megerősítésére és a fegyveres erők modernizálására. Így a gyenge autóipar helyett a cégeknek jobban megéri a hadiiparral szerződést kötniük. A lakosság hozzáállása is megváltozott: a PwC idén végzett felmérése szerint a megkérdezettek közel 70 százaléka támogatta a védelmi kiadások növelését.

Pedig korábban ez jóval megosztóbb témának számított. De más módon is megkezdődött az együttműködés: a világ egyik vezető, 200 ezer alkalmazottat foglalkoztató autóipari beszállítója, a Continental létszámleépítést jelentett be, ám nemrégiben programot indított, amelynek keretében több száz németországi alkalmazottját a Rheinmetall védelmi vállalathoz helyezi át.

A német hadiipar az egyik legnagyobb haszonélvező

A német hadiipari cégek az orosz–ukrán háború kirobbanása után kezdték meg a termelés felfuttatását: az európai kormányok megerősítik hadseregüket és feltöltik készleteiket, miután a Kijevnek szállított lőszerek és fegyverek mindenhol kiürítették a raktárakat. A folyamat legnagyobb nyertesének a Magyarországon is aktív Rheinmetall számít.

A 2020-ban még veszteséges cég piaci értéke több mint négyszeresére nőtt 2022. február óta, az árfolyam csak idén több mint 59 százalékkal erősödött. A vállalat a héten fennállásának legnagyobb megrendelését kapta a német fegyveres erőktől, sőt: a Rheinmetall vezérigazgatója szerint a 100 milliárd eurós keretből 30-40 milliárd kerülhet összességében a céghez.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

A hadiipari tevékenység nem ismeretlen Magyarországon, és ez még akkor is igaz, ha a kétezres évek elejére lényegében lenullázódott a szegmens. Aztán 2020 nyár végén bekövetkezett a fordulat, azóta pedig a reneszánszát éli a védelmi ipar. A soron következő kérdés, hogyan lehet a Magyarországon legyártott haditechnikát becsatornázni a nemzetközi piacokra.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.