Summer trip by Defense Minister Pistorius

Németország a katonai kiadások növelését ígérte, a költségvetési tervezet mást mutat

A kritikusok rögtön nekiestek a kormánynak, mivel a hadseregre fordított pénzek szerény emelése nem teszi lehetővé, hogy Németország teljesítse a NATO-nak tett vállalását.

A német kormány elfogadta a 2025-ös költségvetés tervezetét, amit még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Bár Berlin fogadkozott, hogy jelentősen növeli a katonai kiadásokat, az ebben reménykedők hoppon maradtak: Boris Pistorius védelmi miniszter 6,7 milliárd eurós emelést kért a 2024-es 52 milliárdhoz képest, de csak 1,2 milliárdot kapott.

Summer trip by Defense Minister Pistorius
Németország jövőre alig tervez többet költeni a hadseregre / Fotó: GettyImages

A kritikusok rögtön nekiestek a kormánynak, mivel a hadseregre fordított pénzek szerény emelése nem teszi lehetővé, hogy Németország teljesítse a NATO-nak tett vállalását. Ráadásul Donald Trump republikánus elnökjelölt többször bírálta azokat az országokat, amelyek nem érik el a védelmi szövetség célját, miszerint a GDP 2 százalékát költsék a fegyveres erőkre, miközben 

egyre valószínűbb, hogy Trump nyeri az amerikai elnökválasztást. 

Európa legnagyobb gazdasága Ukrajnára is kevesebbet tervez költeni: Berlin jövőre 4 milliárd eurót szán Kijevnek, vagyis megfelezi az idei támogatáshoz képest. Ha a német vezetők aggódnak Ukrajna és a NATO kohéziója miatt, a jövő évi költségvetés ezt nem tükrözi. A törvényhozás várhatóan novemberben szavaz a költségvetésről.

Nehéz szülés volt

A német kormánykoalíció tagjainak több hónapos tárgyalást követően sikerült megállapodniuk. A zöldek, a szociáldemokraták és a liberálisok  többször is vitába keveredtek egymással a kabinet 2021-es hivatalba lépése óta, viszont a költségvetési vita a szövetség felbomlásához vezetett volna, ha a felek nem egyeznek meg. 

A pártok végül dűlőre jutottak és megállapodtak az adósságfék betartásáról is. Az adósságfék előírja, hogy a szövetségi szinten számolt költségvetési hiány nem haladhatja meg a GDP 0,35 százalékát a vészhelyzetek kivételével. A koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború okozta energiaválság idején több évre felfüggesztették a féket, de az FPD régi követelése, hogy visszaállítsák. 

Köhög Európa legnagyobb gazdasága

A költségvetési megállapodásra borús gazdasági környezetben került sor. Németország megsínylette az elmúlt két évet: tavaly az infláció, a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt recesszióba süllyedt az év egészét nézve Európa legnagyobb gazdasága, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott.

Az idei adatok sem kedvezők: a német GDP az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben. Európa legnagyobb gazdasága már a második egymást követő negyedévben zsugorodott, vagyis az ország technikai recesszióba süllyedt. A Bundesbank arra számít, hogy idén szerény mértékben, 0,3 százalékkal nőhet a GDP, amit a belső fogyasztás és az export hajthat.

A német gyengélkedés Magyarország szempontjából is kedvezőtlen hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, tehát a gyengélkedő német ipar a magyar gazdaságot is hátráltathatja. Ugyanakkor az elemzők szerint Közép-Európa képes ellensúlyozni a német gazdaság lassulását.

Bajba kerülhet Ukrajna, ha nem tud megállapodni hitelezőivel

Az ukrán államkötvények birtokosai és Kijev között elkezdődött a tárgyalások újabb fordulója, miközben közeleg a háború kitörését követően bevezetett fizetési moratórium augusztus 1-jei lejárta. A több mint  20 milliárd dollár névértékű adósság sorsáról már korábban, júniusban is tárgyaltak a felek, ám akkor nem sikerült dűlőre jutniuk

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.