BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Olaszország

Olaszországba készülők, figyelem! Napernyőhiány jön, sztrájkba lépnek a szolgáltatók

A tengerparti vállalkozások augusztusi sztrájkkal fenyegetőznek, hogy megvédjék jövedelmező koncesszióikat. Olaszország nagyon forró lesz idén.

Az olasz tengerpartra tartó nyaralók a következő hetekben fennakadásokkal szembesülhetnek, mivel a napozóágyakkal foglalkozó vállalkozások sztrájkkal fenyegetőznek; kénytelenek lemondani jövedelmező koncesszióikról.

Olaszország
Olaszország – napernyő-forradalom készülődik / Fotó: Denis Belitsky

Az ágazat két vállalkozói szövetsége közölte, hogy augusztusban több napon kettő és négy óra közötti időtartamra bezárják az üzletet, nem adják ki a napernyőket és a napozóágyakat, hogy fokozzák a Giorgia Meloni kormányára nehezedő nyomást. 

Azt akarjuk, hogy az olasz strandokról jövő fájdalomkiáltások meghallgatásra találjanak

– mondta Antonio Capacchione, az olasz strandvállalkozók szövetségének elnöke a Financial Timesnak. „Az emberek bíztak a törvényekben, amelyek befektetésre ösztönöztek, most viszont egy olyan kormánnyal állunk szemben, amely mindent megígért, de nem tesz semmit” – kesergett a brit lapnak az olasz vállalkozó.
Brüsszelből évek óta egyre nagyobb nyomás nehezedik Olaszországra, hogy vonja vissza a 30 ezer strandüzemeltetési koncessziót – amelyeket évtizedekkel ezelőtt fillérekért adtak oda –, és versenyeztetési eljárás keretében ossza ki őket újra.

Olaszország – koncessziós huzavona

A koncessziók – amelyek a nyugágyakkal és napernyőkkel felszerelt kunyhóktól a csúcskategóriás éttermekig és szállodákig terjednek – tulajdonosai azonban befolyásos politikai kapcsolatokkal rendelkeznek, és hevesen ellenállnak a versenynek.
Az Európai Bizottság 2020-ban kötelezettségszegési eljárást indított Olaszország ellen, miután az Öt Csillag Mozgalom által vezetett kormány törvényt fogadott el a koncessziók 2033-ig történő meghosszabbításáról.

A vita megoldására törekedve a Mario Draghi vezette későbbi kormány beleegyezett, hogy az összes meglévő koncessziót megszünteti, és 2023 végén árveréseket tart az új koncessziókra. Kormánya azonban összeomlott, mielőtt véghez tudta volna vinni a reformokat. Miután hivatalba került, 

Meloni 2024 végéig meghosszabbította a meglévő koncessziók érvényességét.

A kabinet feltérképezte Olaszország 7900 kilométernyi tengerpartját, hogy megpróbálja bizonyítani Brüsszelnek, rengeteg szabad strand van, így nem szükséges a meglévő koncessziók megszüntetése. A bizottság azonban elutasította Róma érvelését, és felszólította Meloni kormányát, hogy folytassa az ígért reformot.  

Éjt nappallá téve 

A koncessziókat az olasz települési önkormányzatok adják ki, és most kénytelenek új tendereket kiírni, továbbá kompenzációs politikát kidolgozni a koncessziókat elvesztő vállalkozók számára. A tengerparti vállalkozók azonban azt követelik Melonitól, hogy legalább kétéves forgalmuknak megfelelő összeget adjon nekik kártérítésként.  

Nemzeti szabályozás hiányában az olasz strandokon vadnyugat van 

– mondta Capacchione. „Méltányosságot követelünk. Erkölcsileg mennyire elfogadható, hogy valaki ingyen birtokba veszi a vállalkozó áldozatvállalásával, éjt nappallá téve felépített vállalkozást?” – teszi fel a költői kérdést. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.