BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Indian Prime Minister Narendra Modi in Vienna
Narendra Modi, miniszterelnök az állami vállalatok inkább nyereségesebbé tenné, mint eladná.

Privatizáció helyett felpörgeti az állami vállalatok működését India

Narendra Modi új gazdaságpolitikát hirdetett. Az állami cégeket inkább versenyképesebbé tenné, mint eladná. Az indiai állami vállalatok értéke jócskán nőtt az elmúlt évben, amelyet a miniszterelnök hozzáértőbb vezetőkkel tovább növelne. Szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy ezek a cégek túlértékeltek.

Narendra Modi, júniusban újraválasztott indiai miniszterelnök változtat eddigi gazdaságpolitikáján és eltér az eddigi agresszív privatizációs programjától, hogy inkább az állami vállalatok nyereségesebbé tételére összpontosítson – tudta meg a Reuters kormányzati forrásoktól.

Indian Prime Minister Narendra Modi in Vienna
Narendra Modi, miniszterelnök az állami vállalatok inkább nyereségesebbé tenné, mint eladná.
Narendra Modi miniszterelnök az állami vállalatokat inkább versenyképesebbé tenné, mint eladná / Fotó: AFP

Modi 2021-ben jelentette be, hogy India 600 milliárd dolláros állami szektorának jelentős részét magánkézbe adja. A választások után azonban Modi elvesztette a parlamenti többségét és immár a koalíciós partnerek akaratának is meg kell felelnie. A gazdaságpolitikai fordulat hátterében így a politikai tér megváltozása is állhat. 

„A kormány a válogatás nélküli eszközértékesítésekről az állami tulajdonú vállalatok belső értékének növelésére helyezi át a hangsúlyt” – idézte a hírügynökség az egyik forrását.

Célja, hogy a márciusig tartó pénzügyi évben 24 milliárd dollárt bevételt érjen el, amelyet a vállalatokba fejlesztésre visszacsatornázhatnak.

A részletes terveket várhatóan 23-án mutatja be Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter. Ezek közt szerepelhet az állami vállalatok tulajdonában található, kihasználatlan földterületek és egyéb eszközök értékesítése, valamint az is, hogy ezentúl ötéves teljesítmény- és termelési célokat határoznak meg a cégeknek.

Megváltozik a vállalatok menedzsmentje a versenyképesség növelése érdekében

Míg eddig a kormány nevezte ki az állami vállalatok vezetőit, addig várhatóan a következő, 2025–2026-os pénzügyi évtől a cégek igazgatótanácsaiba szakmai toborzással kerülhetnek tisztviselők, akik egyrészt bőséges teljesítményösztönzést kapnak, másrészt nagyobb autonómiát. A megfelelő szakértők helyzetbe hozásához utódlási tervet készítenek és 230 ezer menedzsert küldenek képzésre, hogy felkészítsék őket a vezetői szerepekre. 

A kormány azt reméli, hogy a vállalatok ezáltal versenyképesebbé válhatnak.

Már nem sürgős az állami vállalatok privatizációja

Sunil Sinha, a Fitch hitelminősítő intézet helyi ágának, az India Ratings vezető közgazdásza szerint az állami vállalatok olcsóbb értékesítését nehéz lesz átvinni a törvényhozáson Modi parlamenti többségének csökkenése után.

„Ez (a privatizáció) valójában politikai csetepatéba torkollhat... a megtérülés nagyon nehézzé válhat, és akár politikai árat kell fizetniük érte.”

Ráadásul az állami vállalatok piaci értéke az elmúlt egy évben több mint kétszeresére nőtt. 

A BSE PSU index, amely az állami tulajdonú vállalatokat követi, az elmúlt egy évben 102 százalékkal emelkedett, amivel felülmúlta a referencia BSE Sensex index 22 százalékos növekedését.

Ezután nem meglepő, hogy India visszavonta több, eladósorban lévő vállalatának értékesítési tervét, például a Bharat Petroleum olajcégét, amely egy év alatt majdnem akkora nyereséget hozott, mint amennyiért el akarták adni.

Túlértékeltek az indiai állami vállalatok

Sanjeev Prasad, a Kotak Institutional Equities elemzője arra figyelmeztet, hogy több PSU-részvény árfolyama sokkal magasabb, mint ami a fundamentumokból következne. A pénzügyi szakértő szerint 

a vállalatok működésében és pénzügyeiben nagy fordulat kell ahhoz, hogy igazolják a jelenlegi piaci értéküket.

A kormány azonban a piaci reakciót a befektetői bizalom jelének tekinti és arra számít, hogy reformjai nagyobb nyereséget hoznak az államnak. Az egyik kormánytisztviselő megjegyezte a hírügynökségnek, hogy az állami cégek várhatóan lényegesen magasabb osztalékot fizetnek ebben a pénzügyi évben a kormánynak, mint a korábbi becslések szerinti 480 milliárd rúpia (5,8 milliárd dollár).

Rajani Sinha, a CareEdge Ratings elemzője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy India az állami cégek magasabb árú értékesítését kockáztatja. „A kormány a jelenlegi piaci kapitalizáció mellett mintegy 11,5 trillió rúpiát (137,75 milliárd dollár) tudna bevonni az állami vállalatok kisebbségi részesedésének eladásával, miközben megtartaná 51 százalékos részesedését.”

India gazdasága: nagy potenciál nagy kihívásokkal

India egyik nagy lehetősége a demográfia lehet, hiszen tavaly Kínát megelőzve a Föld legnépesebb országa lett, ráadásul India rendelkezik a világ legnagyobb fiatalkorú népességével. És bár az ország hatalmas belső piaccal rendelkezik, a vásárlóerő alacsony szintje miatt a gyártóiparágak fejlődéséhez az Indiában gyártott termékek iránti világpiaci kereslet felfutás szükséges.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.