BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
trump

Rendkívüli: merényletet követhettek el Donald Trump ellen egy kampányrendezvényen – földre került, vérzett

Rendkívül aggasztó, de egyelőre tisztázatlan incidens történt a republikánus elnökjelölt szombati beszéde közben. Donald Trumpra rálőttek, eltalálták, de a sérülése nem súlyos. A merénylőt likvidálták, egy résztvevő az életét vesztette, két másik állapota válságos. Amerika és a világ sokkban.

Egyelőre zavarosak a körülmények, de minden jel szerint merényletet követtek el Donald Trump ellen szombaton – jelentette néhány perccel ezelőtt az amerikai sajtó.

trump
Rendkívüli: merényletet követhettek el Donald Trump ellen egy kampányrendezvényen – földre került, vérzett / Fotó: The New York Times

A republikánus elnökjelölt a pennsylvaniai Butlerben tartott kampányrendezvényt július 13-án, amikor bekövetkezett a rendkívüli esemény. A cikk végén lévő videóban tekinthető meg, mi történt. Úgy hangzik, mintha lövések dördülnének el, Trump a fejéhez kap, majd a földre veti magát. Szemvillanás alatt rávetik magukat a titkosszolgálat emberei.

Ezt követően eltelik több tíz másodperc, a testőrök hermetikusan fedezik a novemberi amerikai elnökválasztás nagy esélyesét. Majd talpra állítják, és ekkor tisztán megállapítható, hogy Trump feje, arca véres. De az is látszik, hogy nem szenvedett súlyos sérülést, rázza az öklét a tömeg felé, és valamit kiabál is feléjük. Ezt követően a testőrök lemenekítették a színpadról, majd egy járműhöz vitték és evakuálták a helyszínről.

A Fox egyértelműen arról ír, hogy lövéseket adhattak le rá. Jelenleg biztosat mondani nehéz, az azonban tény, hogy Trump biztonságban van. Erről közleményt adott ki Anthony Guglielmi, az Egyesült Államok titkosszolgálatának kommunikációs vezetője.

Incidens történt július 13-án este egy Trump-megmozduláson Pennsylvaniában. A titkosszolgálat védelmi intézkedéseket hajtott végre, a volt elnök biztonságban van. Jelenleg aktív nyomozás zajlik, további információkat akkor adunk ki, amint rendelkezésre állnak – fogalmazott.

Ami talán ennél is megnyugtatóbb, az Donald Trump szóvivőjének, Steven Cheungnak a nyilatkozata, aki azt közölte, hogy a volt elnök 

jól van.

Joe Biden, a jelenlegi demokrata elnök is tájékoztatást kapott a Trump elleni merényletről. A közösségi médiát elárasztották a vezető republikánus politikusok bejegyzései arról, hogy imádkoznak az elnökjelöltjükért és családjáért. Meghatározó demokrata vezetők egybehangzóan elítélték az erőszakot és egységre szólítottak fel. Joe Biden később sajtótájékoztatót tartott, amelyen kijelentette: nincs helye erőszaknak, ami történt, mindenkinek el kell ítélnie. 

Orbán Viktor is reagált a rendkívüli fejleményekre. Az X-en azt írta, hogy ezekben a sötét órákban a gondolatai és imái Trumpról szólnak. A magyar miniszterelnök vasárnap hajnalban a Facebookon is arról posztolt, hogy imádkozik Trumpért.

Közben véglegessé vált, hogy merényletet követtek el Donald Trump ellen, akire valóban lövéseket adtak le. Az illetékes ügyészség tájékoztatása szerint a rendezvény egyik résztvevője és a fegyveres támadó meghalt a lövöldözésben. Két másik néző állapota súlyos. Nem tudni, hogy ők a merénylő áldozatai vagy a merénylő likvidálása során érte őket találat. A támadót az amerikai titkosszolgálat lőtte le. A bűnüldöző szervek bejelentették, hogy merényletkísérlet miatt indult nyomozás.

Sajtóhírek szerint a merénylő nem a kampányesemény helyszínén nyitott tüzet, hanem attól távolabb. Magyar idő szerint aztán vasárnap hajnali 3 órakor Donald Trump közleményben jelentkezett, a merénylet óta először. Ez a következőképp szól:

„Szeretném megköszönni az Egyesült Államok titkosszolgálatának és a bűnüldöző szerveknek a gyors reagálást a pennsylvaniai Butlerben történt lövöldözésre. A legfontosabb, hogy részvétemet fejezem ki a gyűlésen megölt személy családjának, valamint a másik súlyosan megsérült személy családjának. Hihetetlen, hogy ilyen cselekményre sor kerülhet az országunkban. A lövöldözőről, aki már halott, egyelőre semmit sem tudni.”

Engem egy golyó lőtt meg, amely a jobb fülem felső részébe fúródott.

„Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, mert sistergő hangot hallottam, lövéseket. Éreztem, hogy a golyó átszakítja a bőrömet. Erős vérzés lépett fel, így aztán rájöttem, mi történt. Isten áldja Amerikát!” – zárult a nyilatkozat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.