BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
teniszjátékosok fizetése

Vasárnap wimbledoni döntő - kik a legjobban kereső teniszezők?

Az elmúlt egy évben a tíz legjobban fizetett teniszező 241 millió dollárt keresett. A teniszjátékosok fizetése a pénzdíjakon túl a reklámokat, a bónuszokat és a fellépési díjakat is tartalmazza.

Vasárnap délután kezdődik a világ teniszsportjának egyik legnagyobb eseménye, a wimbledoni férfi egyes döntő. A teniszjátékosok fizetése évről évre emelkedik, a fiatal spanyol csillag, Carlos Alcaraz leelőzte minden idők egyik legtöbbet kereső teniszezőjét, a szerb Novak Djokovicsot. Az előzetes várakozások szerint ők ketten a legesélyesebbek a döntőbe jutásra, a tét: 2,7 millió font, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

teniszjátékosok fizetése
Teniszjátékosok fizetése – Alcarazé a jövő / Fotó: AFP

Novak Djokovics a modern korszakban minden korábbinál sikeresebb pályafutást tudhat magáénak, tömegével érte el a pályán a rekordokat: 24 Grand Slam-cím, 428 hét a ranglista első helyén és 182,5 millió dollárnyi pénzdíj a karrierje során. Egy koronáról azonban kénytelen volt lemondani: immár nem ő a világ legjobban fizetett teniszezőjeírja a Sportico című szakportál.

A fiatal spanyol csillag, 

  • Carlos Alcaraz 45 millió dollárt keresett az elmúlt 12 hónapban, 6 millióval többet,
  • mint Djokovics (38,7 millió dollár). A két teniszász egy lépéssel a sportág többi sztárja fölött áll a pénzdíjakból, a reklámokból és a fellépési díjakból származó jövedelmek tekintetében. 
  • Az első öt helyezett közé tartozik még Jannik Sinner (25,7 millió dollár), 
  • Coco Gauff (25,6 millió dollár) 
  • és Iga Swiątek (25,2 millió dollár).

Teniszjátékosok fizetése – Alcarazé a  jövő

Júniusban Alcaraz megnyerte harmadik Grand Slam-tornáját a francia nyílt teniszbajnokságon, alig egy hónappal a 21. születésnapja után, és a legfiatalabb ember lett, aki három felületen (salak, műanyag, fű) is Grand Slam bajnoki címet gyűjtött, beleértve a 2022-es US Open- és a 2023-as wimbledoni címet is. A 2,6 millió dolláros nyereménye a kilencedik helyre repítette a 31,5 millió dolláros karrierdíjlistán – 15 millió dollárt keresett a tavalyi év során, ebből 4,4 millió dollárt az ATP-bónuszalapból.

Alcaraz pályán kívüli játéka még erősebb volt, mivel 

őt tartják a tenisz következő generációs sztárjának, aki a Roger Federer, Rafael Nadal és Djokovics utáni űrt betöltheti. 

Alcaraz szerződést kötött többek között az LVMH-val, a Rolexszel, a BMW-vel, a Babolattal, a Calvin Kleinnel. Az Alcaraz iránti nagy érdeklődés a fellépési díjaiban is megmutatkozott, ahol hét számjegyű összeget is elkérhet egy-egy tornáért vagy bemutatóért, beleértve a márciusi, Nadal elleni netflixes összecsapást is.

Legnagyobb szponzora a Nike, amely 2023-ban hatalmas emeléssel újrakötötte szerződését Alcarazzal. A teniszruházat szponzorálását a versenyeken elért eredményekért és az év végi ranglistahelyezésekért járó bónuszokkal növelik. A jelenlegi helyezések alapján Alcaraz évente több mint tízmillió dollárt kap a Nike-tól.

Djokovics halmozza a rekordokat

Djokovics 98 tornagyőzelmet szerzett pályafutása során, ebből 15 különböző évben legalább négyet, de a 37 éves szerb válságban van, az idén még nem jutott a döntőbe – Wimbledon kivétel lehet. Az elmúlt 12 hónapban így is 12,7 millió dollárnyi pénzdíjat keresett, ebből 7 millió dollárt az ATP Finals- és a US Open-győzelmeiből. Mivel az elmúlt év nagy részében Djokovics volt a Nagy Hármas (rajta kívül Federer és Nadal) egyedüli aktív tagja, jövedelmező megjelenési díjakat is kaphat, amelyek tovább növelik szponzori bevételeit – ezek közül is kiemelkedik a Lacoste-tal kötött szerződése.

Tennis / 2024 Wimbledon Day 8 / Djokovic vs Rune
Djokovics Wimbledonban – rekordot rekordra halmozott / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Összességében a 10 legjobban fizetett teniszező 241 millió dollárt keresett (2023 július 1. és 2024. június 30. között), ennek 34 százalékát a pénzdíjakból, 66 százalékát pedig a reklámokból, a bónuszokból, valamint a fellépési díjakból. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.