BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Oil pumps, nodding donkey or pump jack and rig against blue cloudy sky. Engineer in protective uniform working in between

A csökkenő kereslet miatti aggodalmak tépázzák az olajpiacot

Csökkent az orosz olajtermelés, de ennek ellenére is folytatódik a fekete arany árának esése a keresleti aggodalmak miatt.

Visszavettek a tavalyi rekordtermelésből az orosz olajcégek, csökkentve a fúrás ütemét, ugyanis az ország immár igyekszik betartani az OPEC+ kitermelési korlátait. A Bloomberg adatai szerint a fúrótornyok 14 370 kilométernyi kutat fúrtak meg Oroszországban januártól júniusig, ami 2,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

olaj olajár, Russians and Germans extract gas in Siberia
Fúrótorony Oroszországban – nem járatják csúcsra / Fotó: AFP

Van magyarázat

Az olajkartell termelési plafonja fékezi a növelést, így az olajcégek sem költenek annyit fúrásokra 

– mondta Szergej Vakulenko, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért kutatója. Hozzátette: van némi tartalék-kapacitásunk, és eleget fúrunk ahhoz, hogy az olajár se lőjön ki.  

Oroszország tehát végrehajtja az OPEC+ csoport „önkéntes” termeléscsökkentését, az első, napi 500 ezer hordós vágást tavaly jelentették be, majd ezt a júniustól szeptemberig tartó 471 ezer hordós napi csökkentés követte. Az ország termelése a napi 8,978 millió hordós szinten marad egészen októberig, amikor is az OPEC+ döntéssel összhangban megkezdi a korlátok fokozatos megszüntetését.

A csökkentés relatív, mert még így is az előírt szint fölött termel nyersolajat Oroszország.

Az OPEC havi jelentése szerint júniusban napi 9,139 millió hordót hozott a felszínre. Moszkva idén októberben és novemberben, majd 2025 márciusa és szeptembere között további megszorításokat tervez, a teljes kompenzáció pedig csaknem 15 millió hordós lesz az időszak alatt.

olaj, olajár, Oil,And,Gas,Industry.,Working,Oil,Pump,Jack,On,A
Fotó: Shutterstock

Finomítók a pácban

Orosz szakértők szerint a finomítók kiesése-karbantartása miatt egyszerűen a fúrás ütemének csökkentésére kényszerülnek. Az év eleje óta több orosz finomító is megsérült, legtöbbet dróntalálat ért, de a tervezett karbantartás miatt is csökkent a kapacitás. 

Azt most tehát pontosan nem lehet megítélni, hogy a szankciók miatt egyre nehezebb megoldani a karbantartásokat nyugati alkatrészek híján, vagy pedig a Kreml valóban közeledik az OPEC-célokhoz.

Ronald Smith, a moszkvai székhelyű BCS Global Markets olaj- és gázelemzője szerint Moszkva megtarthatta napi 10,5 millió hordós kitermelési képességét, még úgy is, hogy mostanában csökkentésről döntött. Nem lát nagy gondot Szergej Vakulenko sem. Hangsúlyozta, az olajcégek alkalmazkodtak az új működési környezethez, nincs jele a technológia elérhetetlenségének, vagy éppen a finomítói kapacitás drasztikus visszaesésének.  

Csak esik, csak esik az olaj ára

Az olaj ára eközben tartósan lejtmenetben van, immár a negyedik hetet zárja mínuszban. Hiába a geopolitikai feszültségek, a globálisan igen alacsony üzemanyag-kereslet vezeti a görbét, lefelé. Pénteken délelőtt az északi-tengeri típusú Brent hordóját valamivel 80 dollár alatt jegyezték, míg az amerikai WTI-ért alig kellett 76 dollár fölött fizetni. Mindkét olajfajta ára több, mint 7 százalékot esett az elmúlt négy hét során.

A befektetők aggódva figyelik a közel-keleti fejleményeket, a Hamász és a Hezbollah magas rangú vezetőinek meggyilkolása felkeltette a háború kiszélesedéséről szóló félelmeket, ami már ellátási zavarokat okozhatna. Emellett a piacon az olajár emelkedést árazzák, ugyanis egyre több opciós szerződést kötnek.

Keleti ellenszél

Kellemetlen jövőképet festenek a legnagyobb olajimportőrnem számító Kínából származó kiábrándító gazdasági adatok. A helyzetet tovább rontja, hogy sem az ázsiai, sem az európai, sem pedig az Egyesül Államok ipara nem pörög, tehát sok tényező mutat a további olajárcsökkenés irányába. 

A kínai közúti forgalom már a harmadik egymást követő évben csökken 

– közölték az ANZ elemzői. A gyenge indiai és kínai kereslet miatt Ázsia kőolajimportja júliusban kétéves mélypontra esett vissza.  

Nem is várható egyhamar jelentős felpörgés – legalábbis erre utal az is, hogy egyre nagyobb az LNG-üzemű teherautók részaránya. 
Kína pedig továbbra is meghatározó a globális fogyasztás szempontjából. Ezt a Nemzetközi Energiaügynökség júliusi jelentése is bizonyítja, amely szerint 

az ázsiai óriás fogyasztásának visszaesése okozta, hogy a második negyedévben a globális olajkereslet növekedése a leglassabb volt 2022 vége óta.

Összességében a kínai ingatlanszektor problémái, a lanyha gazdasági aktivitás és a védővámok miatti exportkorlátozások következtében a második fél évben 2 százalékkal csökkenhet a kínai gázolajkereslet.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.