BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai és az európai hadiiparnak is betehet Kína drasztikus lépése

Újabb stratégiai fontosságú nyersanyag kivitelét fogná vissza Kína, fejtörést okozva ezzel az amerikai és az európai kormányoknak és vállalatoknak. A növekvő geopolitikai feszültségek közepette szeptembertől korlátozzák a fontos hadiipari nyersanyagnak számító antimon kivitelét.

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva korlátozásokat vezet be az antimon exportjára Kína – ezt a kínai kereskedelmi minisztérium jelentette be csütörtökön.

antimon, hadászat, nyersanyag /A French Army soldier wearing a helmet with night vision goggles takes part in a demonstration at the Eurosatory international land and air defence and security trade fair, in Villepinte, a northern suburb of Paris, on June 16, 2024. (Photo by Valentine CHAPUIS / AFP)
Kína korlátozza a hadászat számára stratégia jelentőségű antimon kivitelét / Fotó: AFP

Kína igazi antimon-nagyhatalom, tavaly a világ teljes termelésének 48 százalékát adta annak a stratégiai fontosságú fémnek, amelyet főként a hadiiparban, például lőszerekben, infravörös rakétákban, nukleáris fegyverekben és éjjellátó szemüvegekben, valamint akkumulátorokban és fotovoltaikus berendezésekben használnak.

A korlátozásokat „a nemzetbiztonság és a nemzeti érdekek védelme, valamint a fegyverzet-ellenőrzés nemzetközi kötelezettségének teljesítése érdekében vezetik be” – áll a minisztérium közleményében, amelyet a Reuters szemlézett.

Antimon: jobb megtartani, mint eladni

A minisztérium szerint a korlátozások nem irányulnak egyetlen konkrét ország vagy régió ellen sem.

Az antimonra mindenkinek szüksége van a fegyverkezéshez, ezért jobb megtartani, mint eladni

– mondta Christopher Ecclestone, a londoni Hallgarten & Company igazgatója és bányászati stratégája a hírügynökségnek. A kínaiak lépése szerinte erős nyomás alá fogja helyezni az amerikai és az európai hadsereget.

A szeptember 15-től hatályos korlátozások hatféle antimontermékre vonatkoznak, beleértve az antimonércet, az antimonfémeket és az antimon-oxidot is. Az egy hónap múlva életbe lépő új szabályozás emellett tiltja az arany-antimon olvasztásához és szétválasztásához szükséges technológia engedély nélküli kivitelét is az országból.

 

Az érintett exportőröknek hatósági engedélyt kell szerezniük a kettős – katonai és polgári – felhasználású termékek és technológiák kiviteléhez.

Az Egyesült Államok gyorsítaná a kitermelést

Az Egyesült Államok és más országok igyekeznek csökkenteni a Kínától való függőségüket a kulcsfontosságú anyagok tekintetében, ennek érdekében támogatási csomagokat dolgoznak ki a kritikus ásványi anyagokkal, köztük a ritkaföldfémekkel foglalkozó ágazataik számára.

A China Securities elemzői áprilisi kutatási jegyzetükben már előre jelezték, hogy a háborúk és a geopolitikai feszültségek miatt a fegyverek és lőszerek iránti növekvő kereslet valószínűleg az antimonérc ellenőrzésének és készletezésének szigorodását fogja maga után vonni.

A Perpetua Resources nevű amerikai bányavállalat, amely a Pentagon és az amerikai Export-Import Bank támogatásával dolgozik egy helyi antimon- és aranyprojekten, eredetileg 2028-ra tervezte az amerikai termelés elindítását, amennyiben idén megkapja a végleges engedélyeket. Kína lépései miatt a vállalat már az antimon gyorsabb előállításának lehetőségeit kutatja.

Vizsgáljuk azokat a lépéseket, amelyeket az beruházás során megtehetünk azért, hogy az antimon hamarabb felszínre kerülhessen a stratégiai igények kielégítésére

– mondta Jon Cherry, a Perpetua vezérigazgatója a Reutersnek.

„Az (amerikai) védelmi minisztérium tisztában van az antimon fontosságával és a rendelkezésre álló készletek szűkösségével. Sok különböző forrásból hallottunk az antimonellátás anomáliáiról, s hogy a piac napról napra szűkösebb” – tette hozzá a cégvezető.

A Perpetua részvényei csütörtökön 19 százalékkal, hároméves csúcsra ugrottak a hírre, de a kínai antimontermelő cégek részvényárfolyamát is fellendítette a korlátozásról szóló híradás. A Tibet Huayu Mining 10 százalékkal pattant fel, de a Hunan Gold és a Guangxi Huaxi Non-Ferrous kurzusa is bő 3 százalékkal erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.