BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Shoppers,Browse,An,Aisle,In,A,Tesco,Supermarket,On,April

Tízmillió fontnyi sört döntöttek le a britek az Eb-döntő alatt

Az infláció emelkedése ellenére itallal és nassolnivalóval jól felkészültek a nyári sporteseményekre.

Idén először ismét gyorsult az infláció az Egyesült Királyságban, azonban a vártnál kisebb mértékben, mert a jegybank számára irányadó szolgáltatási árak kevésbé meredeken, a jelzett 5,5 százalék helyett csak 5,2 százalékkal emelkedtek.

Shoppers,Browse,An,Aisle,In,A,Tesco,Supermarket,On,April
Ismét gyorsul a brit infláció, de a sportesemények miatt rengeteget költöttek italra és nassolnivalóra / Fotó: Shutterstock

Az infláció két hónapig maradt a Bank of England (BoE) célját jelentő két százalékon, júliusban 2,2 százalékra emelkedett; közgazdászok 2,3 százalékos növekedést vártak. Az előző hónaphoz képest már 0,2 százalékos csökkenést mértek, és 

a maginfláció is alacsonyabb lett a júniusinál:

éves összehasonlításban 3,3, havi összevetésben 0,1 százalék.

A hírre jelentősen gyengült a font a dollárral szemben, és a piac immár 47 százalékos eséllyel árazza, hogy a BoE az augusztusi után szeptemberben is negyed százalékpontos kamatvágást hajt végre. Az inflációs adat nyilvánosságra hozatala előtt ennek 36 százalékos esélyt adtak – jelentette a Reuters.

Megugrasztotta a fogyasztást az Eb és az olimpia

Tavaly március óta először gyorsult az élelmiszerár-infláció is, a labdarúgó-Európa-bajnokság, a párizsi olimpia és a szokásosnál melegebb idő viszont hozzájárult a forgalom növekedéséhez.

Friends in roof garden sharing barbecued food.
A jó idő miatt megnőtt a grillezéshez használt élelmiszerek forgalma / Fotó: Getty Images

A júniusi 1,6 százalék után az augusztus 4-ével zárult négy hétben 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a szupermarketekben a Kantar adatai szerint. Elsősorban a vitaminok, étrend-kiegészítők, italok és a csokoládé drágult a leggyorsabb ütemben.

A 30 ezer brit háztartás vásárlási szokásait felmérő kutatásból az is kiderült, milyen hatásuk van a nagy sporteseményeknek – számolt be a Sky News internetes oldala.

Bor, sör, csipsz és sós mogyoró

Az olimpia megnyitójának napján 35 százalékkal emelkedett a bor, 60 százalékkal a mogyoró és diófélék és 10 százalékkal a csipszek eladása az előző hetihez képest.

A Spanyolországgal vívott EB-döntő napján a szurkolók csak sörre tízmillió fontot költöttek a boltokban – a kutatás szerint 

ilyen vasárnapi sörforgalomra több mint három éve nem volt példa. 

(Egy font 459,6 forint.) A pubok pedig még ennél is jobban kerestek a focidrukkereken.

A brit sörfogyasztásnak jót tett a labdarúgó-Európa-bajnokság / Fotó: Shutterstock

A szokásosnál melegebb idő pedig a grillezéshez szükséges élelmiszerek forgalmának emelkedését segítette: húspogácsából 32, fagylaltból 23 százalékkal többet adtak el, mint egy évvel ezelőtt. Mivel nő a koronavírusos esetek száma, 28 százalékkal emelkedett a köhögés elleni cukorkák forgalma is.

Van, ami olcsóbb lett

Fraser McKevitt, a Kantar kutatási vezetője szerint az élelmiszer-infláció a növekedés ellenére visszatért a történelmileg megszokott szintre. Összességében azonban vegyes a kép, nem minden termék ára emelkedett.

A konyharuha például 7, a babkonzerv 5 százalékkal olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, és olcsóbbak lettek a palackos üdítők és a kutyakonzervek is. A britek kihasználják az akciókat is, 15 százalékkal többet fordítanak olcsóbban kínált termékek vásárlására.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.