BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The,Man,Turns,On,The,Gas,Stove.,Gas,Burner,Close-up.

Ukrajna megugrasztotta az európai gázárakat a kurszki betöréssel

December óta nem látott szinten az árak, fennakadásoktól tartanak a kereskedők.

Jelentős emelkedéssel zárják a hetet az európai gázárak, a kereskedők ugyanis aggódnak, hogy zavarok keletkezhetnek az orosz ellátásban. Az árak az irányadó határidős jegyzések pénteken megawattóránként 40 euró közelében mozogtak – ez a legmagasabb szint december óta, jelentette a Bloomberg. (Egy euró 394,8 forint.)

The,Man,Turns,On,The,Gas,Stove.,Gas,Burner,Close-up., gáz, gázár, TTF,
December óta nem látott szinten az európai gázárak / Fotó: Shutterstock


A gáz Európában több mint 45 százalékkal drágult a készletezési szezon kezdete óta, mivel számos fennakadás történt, miközben a kereskedők beszerzik télire az energiahordozót.

A héten az Ukrajnának az Oroszországgal határos Kurszk régióba való betörése sodort veszélybe  egy kulcsfontosságú gáztranzitpontot. Bár az orosz gázáramlás a Szudzsa ponton keresztül egyelőre folytatódik, a kereskedők felkészültek egy esetleges leállásra, ami ártana az európai gazdaságoknak, amelyek még mindig függenek az üzemanyagtól. Moldova például csütörtökön „korai riadókészültséget” hirdetett.

Minden változatlan. A tranzit folytatódik

– jelentette pénteken a Reuters a szudzsai helyzetről az üzemeltetőre hivatkozva, amely szerint a Gazprom a nap folyamán 38,5, szombaton pedig 42 millió köbméter gázt tervez szállítani Ukrajnán keresztül.

A nyár sem volt könnyű

Az európai gázpiac számára azonban már a nyár sem volt könnyű, mivel a hőhullámok fokozták a keresletet és ezzel a cseppfolyósított földgázért folyó globális versenyt, és számos termelőnek kellett fennakadásokkal szembenéznie.

Natural,Gas,Pipeline.,One,Part,Of,Nord,Stream,Pipeline,From
Szijjártó Péter szerint Horvátország nem megbízható tranzit állam.
Egyelőre nincsen fennakadás az ukrán tranzitban / Fotó: Shutterstock

„Továbbra is az ellátási hiánytól való félelem határozta meg a héten a gázár alakulását” – írta jegyzetében Christoph Halser, a Rystad Energy elemzője. „A legutóbbi támadás veszélyeztetheti az Azerbajdzsán, Ukrajna és az Európai Unió között folyó tárgyalásokat az Ukrajnán keresztül történő gázáramlás folytatásáról, miután a jelenlegi tranzitmegállapodás az év végén lejár” – tette hozzá.

Kijev már bejelentette: nem engedi, hogy az orosz gáz továbbra is Ukrajnán keresztül áramoljon, miután a tranzitot szabályozó megállapodás 2024 végén lejár, 

az európai tisztviselők lehetséges alternatívák után kutatnak, beleértve az üzemanyag Azerbajdzsánból való beszerzését.

Sokkot jelentene a leállás

Egy hirtelen és korai leállítás a szállításokban sokkolóan hatna olyan országokra, mint Szlovákia és Ausztria, amelyek még mindig az oroszoktól függenek, és drágulna a gáz a vállalatok és a fogyasztók számára.

Az aggodalom a héten az opciós szerződésekben is megmutatkozott. Az implikált volatilitás – amely azt mutatja, hogy mennyire drágák a származtatott ügyletek – július vége óta emelkedett, jelezve, hogy a kereskedők igyekeznek megvédeni magukat a kínálat esetleges szűkülése ellen.

Egyelőre azonban a kereslet szezonális lassulása és a régió amúgy is igen jól feltöltött készletei korlátozhatják az üzemanyag-szükségletet. Az S&P Global Commodity Insights friss adatai azt mutatják, hogy a fellendülés újabb jelei ellenére 

az európai ipar gázfogyasztása továbbra is elmarad a várakozásoktól, 

és 2024 júliusában több mint 26 százalékkal alacsonyabb a történelmi átlagnál.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.