BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 909. napja: ez lehet a válasz Kurszkra – harapófogóba kerülhet Ukrajna, újabb ország támadhat rá

Belarussian soldiers sit atop their infantry fighting vehicles, BMP, in central  Minsk, on June 28, 2012,  during a rehearsal of a military parade to mark the July 3 Independence Day. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV (Photo by VIKTOR DRACHEV / AFP)
Összefoglaló:

Újabb katonai mozgósítás zajlik a fehérérosz–ukrán határon – jelentette az AP. Az amerikai hírügynökség azt követően számolt be a fejleményekről, hogy Alekszandr Lukasenka belarusz elnök bejelentette, Fehéroroszország hadseregének csaknem egyharmadát ebben a térségben helyezi el.

Belarussian soldiers sit atop their infantry fighting vehicles, BMP, in central  Minsk, on June 28, 2012,  during a rehearsal of a military parade to mark the July 3 Independence Day. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV (Photo by VIKTOR DRACHEV / AFP) kiképzés
Háború: ez lehet a válasz Kurszkra – harapófogóba kerülhet Ukrajna, újabb ország támadhat rá / Fotó: AFP

Erről a Világgazdaság is írt. A teles képhez hozzátartozik, hogy Ukrajna több mint 120 ezer katonát állomásoztat a fehérorosz határon. Állítólag az ukrán csapatok jelenlétét is növelték itt, de ezt hivatalosan nem erősítette meg senki.

Most tehát Minszk újabb csapatok átmozgatásáról döntött, legfrissebben légvédelmi rakétákat és rádiótechnikai alakulatokat is telepítettek ide. Erről Andrej Lukjanovics vezérőrnagy, a fehérorosz légvédelmi erők parancsnoka beszélt a fehérorosz állami televízióban. Hangsúlyozta, hogy a lépés „jelentős növekedést” jelent a határon állomásozó belarusz erőknél.

Érdemes tudni, hogy Fehéroroszország hadseregének létszámát körülbelül 60 ezer főre becsülik, a két ország közös határszakasza pedig 1084 kilométer. Oroszország Fehéroroszországot – amely nagyban függ az orosz hitelektől és az olcsó energiától – állomáshelyként használja az Ukrajna elleni harcokhoz. Az orosz–ukrán háború 2022. februári kirobbanását megelőzően Moszkva csapatait fehérorosz területen mozgatta át, majd támadta meg Ukrajnát északról. Sőt, Oroszország 2023-ban taktikai nukleáris fegyverei egy részét is Fehéroroszországba szállította.

Lukasenka elnök egyébként a hétvégén tárgyalásokat sürgetett Oroszország és Ukrajna között, ugyanakkor kijelentette, hogy Kijev behatolása az orosz Kurszk régióba megakadályozza, hogy asztalhoz üljenek a felek.

Az eszkalációt Moszkva provokálására tett kísérletnek minősítette.

Ez alapján a fehérorosz mozgósítást egyfajta válaszként is lehet értelmezni az ukránok kurszki offenzívájára, amely azt üzeni, hogy Ukrajna harapófogóba kerülhet, amennyiben Minszk megnyitja a belarusz–ukrán frontot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.