BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Work in the vineyard of the Rudd Winery in Oakville, Napa Valley, California. kína

Kína mégsem vezet be dömpingellenes intézkedéseket a francia brandyre

Egyelőre elmarad az elektromos autók vámja miatt bejelentett válaszcsapás. Kína azonban fenntartja, hogy hamarosan bevezetnek egy dömpingellenes korlátozást az európai beszállítókkal szemben.

Kína egyelőre nem vezet be átmeneti dömpingellenes intézkedéseket az Európai Unióból importált borpárlatokra a kínai kereskedelmi minisztérium csütörtöki bejelentése szerint, annak ellenére, hogy az ázsiai országban a gyártók ezeket a termékeket jellemzően piaci ár alatt értékesítik.

Work in the vineyard of the Rudd Winery in Oakville, Napa Valley, California. kína
Fellélegezhetnek az európai bortermelők, még várat magára a kínai dömpingszankció / Fotó: Hans Lucas via AFP

Tavaly novemberben tett panaszt az Európából érkező termékekre a kínai brandygyártó ágazat dömpinggyanúja miatt. Peking a januárban megkezdett vizsgálat alapján azt állapította meg, hogy a hazai iparágnak komoly károkat okoz az európai borpárlatok dömpingje. A tárca csütörtökön kiemelte, hogy ennek ellenére „ezen a ponton egyelőre nem vezetnek be ideiglenes dömpingellenes intézkedéseket”.

A Kínába importált szeszes italok közül a borpárlatok voltak az első helyen 2022-ben, túlnyomó többségük Franciaországból érkezett 

– derült ki a Daxue Consulting nevű kutatóintézet adataiból.

Az Európai Bizottság tavaly októberben indított szubvencióellenes vizsgálatot a Kínából származó, kizárólag akkumulátorról üzemelő elektromos járművek (BEV) behozatalával kapcsolatban. Arra a következtetésre jutottak, hogy a kínai BEV-értéklánc tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az uniós BEV-gyártókat. Emiatt a bizottság július elején 37,6 százalékig terjedő ideiglenes kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínából származó elektromos járművek behozatalára.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője a kínai kereskedelmi minisztérium uniós borpárlatokkal kapcsolatos bejelentésére reagálva azt mondta: ez a fejlemény semmiben sem befolyásolja az EU döntését a kínai elektromos járművekkel kapcsolatban, mert két, egymástól független ügyről van szó.

Augusztusban Peking azt kezdte hivatalosan vizsgálni, hogy az unió milyen támogatásokban részesíti a Kínába exportált tejtermékeit.

Vámháború: itt a kínai válaszcsapás, kiderült, melyik ágazat járhat rosszul

Kína napokkal az elektromos autókra kivetett európai vámok után dömpingellenes vizsgálatot indít az uniós sertéshús ellen.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.