BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország már készül a háborúra: 300 ezres hadsereget építene néhány év alatt

Lengyelországnak megvan a demográfiai lehetősége, hogy néhány év alatt 300 ezer főre növekedjen a katonai állományának a létszáma – állítja a lengyel Nemzetbiztonsági Ügynökség.

Lengyelországnak meg kell próbálnia 300 ezer főre növelni katonai állományának létszámát – erről beszélt a RMF FM lengyel rádiónak adott keddi interjújában Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Ügynökség (BBN) vezetője.

 

Siewiera szerint a fegyveres erők létszámának növelése a helyes cél, bár elismerte, „nem lesz könnyű ezt elérni a következő néhány évben”.

„Ha azonban figyelembe vesszük a hivatásos katonai szolgálatot vagy más aktív katonai szolgálatot teljesített állampolgárok soraiból az aktív tartalékosokat és tartalékos katonákat, akkor úgy gondolom, hogy ez olyan cél, amelyre törekednünk kell” –  tette hozzá.

Szerinte Lengyelországnak megvannak a demográfiai lehetőségei, hogy elérje a 300 ezres fegyveres erőt. „Figyelembe véve a történelmi tapasztalatokat és a negyven évvel ezelőtti hadműveleti hadsereg kiképzésének képességét, kétségtelenül fennáll egy ilyen demográfiai lehetőség” – mondta Jacek Siewiera.

A Nemzetbiztonsági Iroda vezetője szerint a pénzügyek sem okozhatnak gondot, mert „a lengyel államnak nincs más választása, meg kell engedniük magunknak”. Ugyanakkor jelezte, hogy pénzügyi szempontból a tartalékképzésre kell helyezni a hangsúlyt. 

A július közepén szolgáltatott adatok szerint a lengyel fegyveres erők jelenleg körülbelül 216 ezer tagot számlálnak, amivel a harmadik legnagyobb katonai csoport alkotják a NATO-ban az Egyesült Államok (1,3 millió katona) és Törökország (481 ezer katona) után.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.