BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Luxusjachtbaleset Olaszországban: hátborzongató részlet derült ki – mintha összeesküvés állna a háttérben

Miközben Mike Lynch hétfőn hajótörést szenvedett Szicília partjánál, egy hozzá ezer szállal kötődő személyt néhány ezer kilométerrel odébb halálos autóbaleset ért. Ők ketten nemcsak üzletfelek voltak, hanem vádlott-társak is egy dollármilliárdos csalási ügyben. Az idén júniusban végül felmentést kaptak, de a szabadságot nem sokáig élvezhették.

Egészen különös hír jelent meg a szicíliai luxusjachtbaleset kapcsán a brit sajtóban. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, hétfőn Palermo közelében a tengeren elsüllyedt az 56 méteres Bayesian, amelyen összesne 22-en tartózkodtak.

jacht
Luxusjachtbaleset Olaszországban: hátborzongató részlet derült ki – mintha összeesküvés állna a háttérben / Fotó: Reuters

Nem akármilyen vendégek gyűltek össze a fedélzeten. Rögtön kiderült, az egyik eltűnt személy nem más, mint Mike Lynch, az egykor a brit Bill Gatesként emlegetett milliárdos techguru. Később az is napvilágot látott, hogy a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának, a Morgan Stanley elnöke, Jonathan Bloomer is a résztvevők között volt.

Ha ez még nem fokozná kellően az egyébként is rejtélyes tragédia – azt találgatják, hogyan lehetséges, hogy a viharos időben csak a többszörös díjnyertes, legutóbb 2020-ban korszerűsített Bayesian veszett oda, a többi, sokkal rosszabb kivitelű vitorlás pedig megúszta – körülményeit, a legújabb információk már kifejezetten alkalmasak arra, hogy összeesküvést sejtessenek.

Luxusjachtbaleset Olaszországban: mintha összeesküvés állna a háttérben

A The Guardian ugyanis megírta, hogy miközben Mike Lynch hétfőn hajótörést szenvedett Szicília partjánál, egy hozzá ezer szállal kötődő személyt néhány ezer kilométerrel odébb halálos autóbaleset ért. Ő nem más, mint Stephen Chamberlain, akit másfél nappal korábban, szombaton gázolt halálra egy jármű az angliai Cambridgeshire-ben, mikor kocogott. Kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Mike Lynch és Stephen Chamberlain nemcsak üzletfelek voltak, hanem vádlott-társak is.

Mike Lynch az Autonomy nevű szoftvercég társalapítója, amelyet a brit technológiai szcéna egyik legfényesebb szereplőjeként tartottak számon. Ennek volt a pénzügyekért felelős alelnöke Stephen Chamberlain.

Ők ketten az elmúlt évtized nagy részét a bíróságon töltötték, miután dollármilliárdos csalással vádolták meg őket. Ez azt követően robbant ki, hogy az Autonomyt 11 milliárd dollárért eladták az amerikai techóriásnak, a Hewlett-Packard (HP) vállalatnak. A HP ezt követően bejelentette, hogy a cég értékét 8,8 milliárd dollárral túlárazták és a páros átverte őket.  

Mike Lynch és Stephen Chamberlain az idén júniusban fellélegezhetett, ugyanis a San Franciscó-i esküdtszék felmentést adott. Amennyiben elmarasztaló ítélet születik, két évtizedes börtön várta volna őket. Mike Lynch később erről úgy nyilatkozott, hogy csak azért tudta bebizonyítani az ártatlanságát, mert megvolt a vagyona ahhoz, hogy kifizesse a hatalmas jogi költségeket.

Úgy tűnik, a szabadságukat nem sokáig élvezhették. Mike Lynchet egyelőre nem találják, Stephen Chamberlain pedig meghalt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.