BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy baj lesz a kávéval, ekkora aszály még nem tizedelte a brazil ültetvényeket

Először futótüzek törtek ki, amelyek felperzselték a cukornádtáblákat. Most az elmúlt több mint négy évtized legrosszabb szárazsága fenyegeti a kávé- és szójababot Brazíliában.

A természeti katasztrófák Cemaden nevű megfigyelőközpontja szerint májustól augusztusig néhány kulcsfontosságú mezőgazdasági terület 1981 óta a legszárazabb időjárással szembesült. És nem várható enyhülés: az előrejelzések szerint még legalább két hétig nem esik eső, amikor a kávéfák általában virágoznak, a gazdák pedig szóját vetnek − írta a Bloomberg.

Nem várható csapadék, komoly veszélyben a kávétermés / Fotó: AFP

A csapadékhiány kockázatot jelent a globális terményellátásra egy olyan világban, amely a cukortól a kávéig és a szójababig egyre inkább Brazíliától függ. A veszteségek felerősíthetik a brazil gazdálkodók pénzügyi stresszét, akik már amúgy is meredek áreséssel küzdenek.

„Ez az egyik legrosszabb aszály a kávé történetében” 

– mondta Regis Ricco, az RR Consultoria Rural igazgatója, amely agronómiai szolgáltatásokat nyújt több termelőnek Brazília legnagyobb termőterületein.

Ricco szerint a Starbucks Corp. által kedvelt arabica kávét termelő területeken a hosszan tartó szárazság valószínűleg károsítja a rügyeket, mielőtt a fák virágoznának a következő termés előtt. Március óta nem volt jelentős eső az arabicarégiókban – mondta.

A brazíliai tavaszra jellemző, rendszeres záporok valószínűleg október végére húzódnak – ezt már Marco Antonio dos Santos, a Rural Clima meteorológusa mondta.

Daniele Siqueira, az AgRural elemzője szerint a szeptemberben és októberben várható, átlag alatti mennyiségű esőzések arra késztethetik a Mato Grosso gazdáit, hogy elhalasszák a szójavetést a jobb páratartalomig. Azoknak a termelőknek, akik úgy döntenek, hogy a még száraz talajba vetik el a növényeket, szükségük lehet újratelepítésre.

A szójabab késleltetése más növényeket is visszaszoríthat, amelyek általában az év végén kerülnek a talajba, mint például a gyapot és a kukorica.

Ömlik a kávé Európába, de jövőre jön a feketeleves
Az Európai Unió az év végétől csak olyan kávét enged a területére, amelyről a termesztője igazolta, hogy növényzetet nem irtottak ki miatta. A részletek tisztázatlansága miatt azonban sok vállalkozás nincs megfelelően felkészülve, így az elemzők egy része ellátási zavarra számít. Az importőrök védekezés gyanánt igyekeznek minél nagyobb készletet felhalmozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.