BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Federal Chancellor Scholz receives Swiss Federal President svájc

Tovább hízik a svájci költségvetési hiány, túl sokat költenek a hadseregre

A zöldberuházások és a nyugdíjemelés is nyomni fogja az államháztartást. A hagyományosan független Svájcban azonban a hadi kiadások emelkedése lesz a legkiemelkedőbb.

Svájc költségvetési hiánya a következő négy évben valószínűleg növekedni fog – közölte csütörtökön a kormány, mivel növeli a katonai felszerelésekre fordított kiadásokat, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó beruházásokat is kiterjesztik.

Federal Chancellor Scholz receives Swiss Federal President svájc
A svájci hadsereg óriási pénzözönre számíthat a következő években / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A 2025-ra várható 729 milliós éves hiány 2028-ra 2,54 milliárd svájci frankra – több mint ezermilliárd forintra – emelkedhet, mivel a beruházási kiadások meghaladják az adóbevételek várható növekedését.

A magasabb beruházási kiadások nagyrészt a hadsereg költségvetésének növelésének és a dekarbonizáció előmozdításának köszönhetők 

– idézte a Reuters a kormány csütörtöki bejelentését.

A hagyományosan semleges Svájc az ukrajnai háborút követően elkezdte korszerűsíteni a védelmi rendszereit, vadászgépeket és rakétarendszereket vásárolt, valamint új adatközpontokat épített, hogy kevésbé legyen sebezhető a kibertámadásokkal szemben.

Ezek miatt a drága fejlesztések miatt fog több mint a kétszeresére emelkedni a hiány, a katonai beruházásokra fordított kiadások pedig 2024 és 2028 között várhatóan évente átlagosan 5,4 százalékkal fognak nőni, ami magasabb, mint a költségvetés más részeinek, például az oktatásnak és a szociális jólétnek a bővülése.

A kiadások meredek növekedéséhez emellett hozzájárul:

A nagyobb költségvetési hiány ellenére Svájc központi államadóssága nemzetközi összehasonlításban még mindig alacsony lesz – például 2028-ra a GDP 16,6 százalékát fogja elérni.

Az IMF adatai szerint ez a németországi 46-os, a franciaországi 92-es és a brit 101 százalékos szintet is messze elkerüli.

A kormány, amely a pénzügyi tervet megfontolásra megküldte a parlamentnek, azt mondta, hogy új intézkedésekre van szükség az államháztartás strukturális egyensúlyának megteremtéséhez. Bern ehhez egy szakértői csoportot nevezett ki a kiadások és támogatások felülvizsgálatára, amelynek eredményei a következő hónapokban várhatók.

Már a svájci semlegességet siratják a békecsúcs miatt

A Svájci Néppárt ifjúsági tagozatának elnöke arról értekezett az orosz állami tulajdonú RT-nek, hogy a békekonferencia árt az ország függetlenségének, és belesodorhatja egy világháborúba.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.