BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törökország olcsóbban: ezt érdemes tudni a magyar turisták toplistás célpontjáról

Sok millió turista látogat el minden évben Törökországba, sokan charterjáratokkal a tengerparti nyaralóhelyekre, miközben egyre többen vannak, akik szívesebben fedezik fel e látnivalókban, történelmi és kulturális attrakciókban bővelkedő országot önállóan, a saját tempójukban és menetrendjük szerint. Az egyéni utazóknak gyűjtötték össze azokat a tippeket és trükköket, amelyeket alkalmazva költséghatékonyan és alaposabban lehet átélni és megismerni Törökország legszebb oldalát.

Idén a Török–Magyar Kulturális Évad és a 100 éves diplomáciai évforduló alkalmából a korábbinál erőteljesebben reflektorfénybe kerültek a törökországi nevezetességek, a helyi turisztikai attrakciók, miközben a praktikus információkra is egyre nagyobb az igény.

Törökországot aligha kell a magyar utazók körében népszerűsíteni,  tavaly először már több honfitársunk utazott oda nyaralni utazási irodán keresztül, mint Görögországba.

Az egyéni utazóknak a helyi turisztikai specialisták fontos és hasznos tippeket és trükköket gyűjtöttek össze, ezeket szedte sorba a Hotelpremio Group csapata a TGA-val közösen.

Több száz helyre egyetlen kártyával

A legjobb módja Törökország történelmi és kulturális örökségének felfedezésének ellátogatni a helyi múzeumokba.

Ehhez a Museum Pass egy költséghatékony kártya, amely több mint 350 múzeumhoz és régészeti helyszínhez biztosít hozzáférést az országban.

A speciális kártya birtokában nem kell minden helyszínen külön jegyet vásárolni és sorban állni sem. 

A különböző típusú Museum Passok online vagy a múzeumok pénztáraiban vásárolhatók meg, az első belépéskor aktiválódnak. Minden múzeumban egyszer használhatók fel, régiónként eltérő árúak és érvényességi idejűek.

Vonattal utazni különleges élmény

Utazz vonattal! – ajánlják a török turisztikai hivatal szakértői.

Törökországban számos globális és helyi autókölcsönző szolgáltatást is igénybe vehetnek azok, akik saját tempójukban szeretnék felfedezni az országot. 

Viszont

 az ország vonattal történő felfedezése a legkülönlegesebb élmény,

ugyanis a török vasúthálózat minden régiót lefed, nagy sebességű vonatokkal,  valamint nosztalgikus útvonalakkal, lenyűgöző természeti tájakkal várja az utazókat, történelmi és kulturális kincsekkel teli utazásokat ígérve. 

Az ikonikus Keleti Expressz / Fotó: TGA

Különösen a nosztalgikus vasúti túrák, mint például 

 olyan izgalmas kalanddá alakítják az utazást, ahol maga az út legalább olyan fontos, mint a célállomás.

Törökország
Az isztambuli bazárok bakancslistás helyek, remek ízelítőt adnak az édességek, fűszerek, ékszerek és ajándéktárgyak országszerte visszaköszönő kínálatából / Fotó: TGA

Kihagyhatatlanok a történelmi bazárok

A hagyományos vásárlás élményét nyújtják  az olyan történelmi bazárok, mint az isztambuli Nagy Bazár és Fűszerbazár.

Az ország különböző bevásárlóközpontjaiban is érdemes körülnézni, és jó tudni, hogy a vásárlások Törökországban ráadásul adómentesek is lehetnek. 

  • A 108 TL (török líra) feletti vásárlások után 8 százalékos, 
  • a 118 TL feletti vásárlások után pedig 18 százalékos adóvisszatérítés jár. 
  • Ennek módjáról a GoTürkiye weboldalán lehet pontos információkat találni.

Tömegközlekedéssel kényelmesen

Törökország repülőterei közvetlen járatokkal világszerte könnyen elérhetők, ahol az érkezők taxikkal vagy transzferbuszokkal könnyedén bejutnak a városokba. 

Törökországi nyaralás: a gyerekes családok paradicsoma

Meghódította a gyerekkel nyaralást tervező magyar családok sokaságát Törökország. A legnagyobb utazási irodák kínálatában is egyre jelentősebb hányadot adnak az oda irányuló charterek, és a nem gyermekkel utazókra szabott speciális ajánlatok is. Utánajártunk, hogy mi Törökország, illetve a török Riviéra sikerének titka, és milyen újdonságokkal készülnek a legnagyobb hazai utazási irodák idén.

Emellett a tömegközlekedés kiemelkedő színvonalú Törökországban, ahol a nagyvárosok kiterjedt metróhálózatai mellett megbízhatóan közlekedő busz-, villamos-, komp- és vonathálózatok is egyszerűvé teszik a turisták mozgását. 

Mindössze egy utazási kártyát kell vásárolni, amely szinte minden járműre érvényes.

Úgy érdemes étkezni, mint a helyiek

Bárhol is járunk Törökországban, a török konyha minden régióban különlegesen ízletes a helyi ételektől az utcai ételekig. 

  • A klasszikus ételek, mint a világhírű kebab és döner mellett érdemes felfedezni a regionális konyhákat is. 
  • Minden régióban egyedi ételeket kóstolhatunk meg, megízlelve ezek révén a török gasztronómiai hagyományokat.

 A tipikus török reggeli semmihez sem hasonlítható: egy ínycsiklandó válogatás, amely gyakran friss kenyérből, sajtokból, olajbogyóból, paradicsomból, uborkából, tojásból, mézből és lekvárból áll, kísérve a hagyományos török teával.

A tipikus török reggeli / Fotó: Hotel Premio Group

A legjobb helyi ételeket egy „esnaf lokantası”-ban, azaz helyi étkezdébe érdemes kipróbálni,

svédasztalos menüből válogatva, tányéronként fix árat fizetve. A „lokanták” és más éttermek általában késő estig nyitva vannak az egész országban.

A törökök hagyományosan vendégszeretők, barátságosan üdvözölnek mindenkit, szívesen segítenek útba igazítani és hasznos tanácsokért is érdemes a helyiekhez fordulni.

A szívélyesen beszélgetés közben nem ritkán egy csésze teával is megkínálnak, ráadásul a turisták által kedvelt helyszíneken sokan és jól beszélnek angolul, ami az országban a leggyakrabban beszélt idegen nyelv.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.