BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Belgrade,serbia,-,Circa,January,2007:,Unidentified,Customer,Buys,Food,In

Akciódömping Szerbiában – megteltek az üzletek

A Legjobb ár akció hatásai már érezhetők. Kilenc nagy kereskedelmi lánccal egyezett meg a kormány, aminek eredményeképpen 80 termékcsoport mintegy 700 termékét akciós áron kínálják a vásárlóknak.

Az akciózás 8–48 százalékos árcsökkentést jelent. Mostanra a kereskedelmi miniszter szerint megmutatkoztak az intézkedés hatásai. Tomislav Momirovic szerint ugyanis 4 százalék alá csökkent éves szinten az infláció Szerbiában , amihez az akció is hozzájárult. Becslése szerint a közszükségleti cikkek őszi leárazása 0,3 százalékponttal járul hozzá az infláció leszorításához. A bruttó hazai termék növelését célzó tevékenységek és intézkedések koordinációs tanácsának szeptemberi ülésén a Szerb Nemzeti Bank, valamint a bel- és külkereskedelmi minisztérium egyaránt úgy értékelte, hogy 

a Legjobb ár akciónak köszönhető, hogy 4 százalék alá mérséklődött a pénzromlás üteme. 

Belgrade,serbia,-,Circa,January,2007:,Unidentified,Customer,Buys,Food,In
Az akciózási hullám leszorította az inflációt is / Fotó: Shutterstock

A szerb statisztikák szerint az életszínvonal, a vásárlóerő is nőtt. A második negyedévi adatok azt mutatják, hogy az előző negyedévhez képest nőtt a lakosság vásárlóereje. Az átlagos fogyasztói kosárhoz a második negyedévben 1,06 átlagfizetés kellett, míg az első negyedévben 1,07, ugyanakkor a minimális fogyasztói kosárhoz mindkét periódusban 0,55 átlagfizetésre volt szükség. 

Szerbiában, 2024 első fél évében az átlagos nettó havibér 96 579 dinár volt, ami nominálisan 14,7, reálisan 9,2 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb reális növekedését ebben az időszakban a tavalyihoz képest az oktatás területén jegyezték (12,5 százalék). Következik a feldolgozóipar (10,8 százalék) – közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet.
A számítógépes programozók és tanácsadók keresnek a legjobban (a nettó átlag 283 440 dinár), őket követik a légi közlekedésben dolgozók (201 366 dinár), majd a tudományos kutatás és fejlesztés területén foglalkoztatottak következnek (195 216 dinár). Vajdaságban a nettó átlag 91 199 dinár. A belgrádi régióban keresnek a legjobban, 121 928 dinár (kicsit több mint 1000 euró) volt a havi nettó átlagfizetés az első fél évben. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.