BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

India elektromos mentőautókkal pörgetné fel a zöldátállást, dollármilliárdos támogatási program indul

A dél-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb szennyezője, a zöldátállás azonban még messze nem tart ott, ahol a kormányzat szeretné. India dollármilliárdos programja elektromos kamionok, mentőautók és buszok beszerzését is támogatja.

Jelentős mértékben javítani szeretné az elektromos autózás elterjedését az indiai kormány, ezért elindít egy 1,3 milliárd dolláros keretösszegű támogatási programot, melyen keresztül két- és háromkerekű elektromos járművek, e-mentőautók és akár még elektromos teherautók vásárlására is kaphatnak támogatást a vevők – írja a Reuters.

World Population Day in India
Zöldítene az indiai kormányzat, az elektromos átállásban látják a jövőt / Fotó: Anadolu via AFP

Nagy erőkkel zöldülne India

A csomag keretében az indiai tömegközlekedési szolgáltatók közel 400 millió dollárt költhetnek el elektromos buszok vásárlására is, a kormányzat a program ezen szárnyától több mint 14 ezer új, tisztán elektromos autóbusz flottába állítását reméli. Az Electric Drive Revolution in Innovative Vehicle Enhancement (PM E-DRIVE) program első felvonásaként a kormányzat 

csaknem 60 millió dollárt szán tisztán elektromos mentőautók beszerzésére, 

ugyanekkora összeget pedig a legnagyobb szennyezőnek tartott kamionok elektromosokra cserélésére is áldoz hamarosan az indiai vezetés.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a program keretösszegéből elektromos autók vásárlására is lehet-e majd a későbbiekben támogatást igényelni, a zöldátállást egyre inkább előtérbe helyező  kormányzati politika nyomán azonban valószínű, hogy vagy a jelenlegi csomagot bővítik majd, vagy pedig egy teljesen új programot indítanak a személyautók lecserélésére is.

Indiában a tavaly értékesített 4,2 millió autónak mindössze 2 százaléka volt elektromos meghajtású, a Modi-kormány ugyanakkor célul tűzte ki, hogy ezt az arányt 2030-ra 30 százalék környékére növeljék. A jelenlegi program további szakaszai a távlati célok elérése érdekében a töltési hálózat bővítését és fejlesztését is magukban foglalják.

A program fő célja felgyorsítani az elektromos járművek elterjedését azáltal, hogy anyagi ösztönzőket biztosít a vásárlásukhoz, valamint folytatja az elektromos járművek alapvető töltési infrastruktúrájának létrehozását

– áll a kormány közleményében. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.