BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Készpénzt oszt a thaiföldi kormány, hogy segítse a gazdaságot

Első körben 14,5 millióan kapnak százezer forintnak megfelelő összeget.

A thaiföldi kormány jóváhagyta összesen 145,6 milliárd bahtnyi készpénz szétosztását, hogy segítsen több millió szegénynek, és egyúttal stimulálja Délkelet-Ázsia második legnagyobb gazdaságát. (Egy baht 10,7 forint.)

A stimulus a múlt hónapban megválasztott thaiföldi kormányfő, Paetongtarn Sinavatra politikájának központi eleme / Fotó: AFP

Az utalásokat szeptember 25-én kezdik, becslések szerint 14,6 millió ember kap fejenként tízezer bahtot – jelentette be Picsai Csunavadzsira pénzügyminiszter a keddi kormányülés után. Az érintettek közül 12,4 millió ember kap rendszeresen készpénzsegélyt, ami egy sajátos thaiföldi támogatási forma a legszegényebbek esetében, 2,15 milliót pedig fogyatékkal élők.

A hírrel kapcsolatban a Bloomberg emlékeztetett, hogy az új stimulus az augusztusban megválasztott kormányfő, a 37 éves Paetongtarn Sinavatra politikájának központi eleme, amellyel 

fel akarja pörgetni az elmúlt évtizedben átlagosan kétszázalékos gazdasági növekedést.

Ez az ütem a térségben alacsonynak számít, csak a fele például a szomszédos Indonéziáénak.

A hivatalos előrejelzések szerint a készpénzátutalás 35 bázisponttal fogja emelni az idei növekedést.

Ez csak a kezdet

A stimulus java azonban még hátravan. A kormány ígérete szerint a 66,2 milliós lakosság többségére, 45 millió emberre terjesztik majd ki jövőre ezt az úgynevezett digitálispénztárca-programot, amelyet még az előző kormány hirdetett meg. A tízezer bahtot a Bangkok Post tudósítása szerint telefonos applikáción keresztül, két részletben kaphatják meg azok, akik regisztrálnak, Sinavatra azonban előbb a legszegényebbeken akar segíteni.

Első körben a legszegényebbek kapnak a támogatásból / Fotó: Bangkok Post via AFP

A digitálispénztárca-program volt a Pheu Thai kormánypárt legfőbb választási ígérete, de végig ellentmondások kísérték, mert a kormány álláspontja folyamatosan változott a finanszírozás módját illetően.

Az előző miniszterelnök, az alig egy évig hivatalban lévő Szretta Tavizin 

eredetileg mintegy 55 millió thaiföldit akart bevonni a programba, amelyet az állami költségvetésből finanszírozott volna,

aztán úgy döntött, hogy kizárja belőle a tehetőseket, és egyszeri hitelfelvételből fizeti a támogatást.

A lehetséges jogi kihívások és az ország korrupcióellenes ügynökségének figyelmeztetései azonban arra késztették a kormányt, hogy átdolgozza a finanszírozási lehetőségeket.

Gazdasági kihívások

Sinavatrának egy olyan gazdaságot kellene felpörgetnie, amelyet visszahúz a háztartások rekordközeli eladósodottsága, a Kínából érkező olcsó tömegtermékek és a gyenge exportteljesítmény.

Fel kell pörgetni a thaiföldi gazdaságot / Fotó: AFP

A kivitel az utóbbi időben bővül, ennek, valamint az erőteljesebb fogyasztásnak és a turizmusnak köszönhetően éves összehasonlításban 2,3 százalékra gyorsult a GDP növekedése a második negyedévben az első három hónap felfelé módosított, 1,6 százalékos bővülése után. Az eredmény meghaladta a 2,1 százalékos elemzői várakozásokat.

Shivaan Tandon, a Capital Economics közgazdásza azonban arra számít, hogy 

az elkövetkező negyedévekben a növekedés tovább lassul, mivel a turizmusból származó lendület csökken, a költségvetési politikával kapcsolatos bizonytalanság pedig most már fokozott.

A Reuters tudósítása szerint a szakértő azt várja, hogy a jegybank októberben csökkenti majd az alapkamatot, amelyet augusztusi ülésén már az ötödik egymást követő alkalommal hagyott évtizedes csúcson, 2,5 százalékon.

A vágást sürgeti a kereskedelmi miniszter is, azzal érvelve, hogy a bath túl erős, és ez hátráltatja az exportot, amely az év egészét tekintve alig nő majd. A Bangkok Post kedden emlékeztetett, hogy a deviza egy hónap alatt 5-6 százalékot erősödött.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.