BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Shigeru Ishiba
Shigeru Ishiba, Japanese politician and belongs to LDP, speaks during an interview in Tokyo on September 10, 2024. Ishiba announced his candidacy for the presidential election of Liberal Democratic Party.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Mire felkelt a nap, új kormányfője lett Japánnak

Rekordszámú, kilenc jelölt versengett azért, hogy a Liberális Demokrata Párt vezetője, egyben Japán új kormányfője legyen. Végül egy a pártjával szemben is kritikus veterán aratott győzelmet.

Isiba Sigeru lesz Japán következő miniszterelnöke, miután pénteken szoros küzdelemben megnyerte a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségét a második fordulóban. A 67 éves egykori védelmi miniszter az LDP elnökeként Kisida Fumio utódja lesz az október 1-jei parlamenti szavazás után.

Shigeru Ishiba
Shigeru Ishiba, Japanese politician and belongs to LDP, speaks during an interview in Tokyo on September 10, 2024. Ishiba announced his candidacy for the presidential election of Liberal Democratic Party.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Isiba Sigeru nyitna Kína felé a gazdaságpolitikában / Fotó: AFP

Isiba kampányjavaslatai között szerepelt egy ázsiai NATO létrehozása Kína felemelkedésével szemben, ugyanakkor gazdaságilag szorosabbra fűzné a szigetország kapcsolatát Pekinggel. A CNN szerint a politikus arról ismert, hogy hajlandó kritizálni a pártját, és nyíltan beszél a problémákról, ami erős ellenségeket szerzett neki az LDP-ben, de megkedveltette őt az egyszerűbb tagok és a nyilvánosság körében.

A botrányok megtépázták a kormány népszerűségét

Az biztos, hogy a szavazás után a miniszterelnök és a kormány lemond, erre várhatóan már hétfőn sor kerül. A győztesnek pedig az ABC News szerint nagyon gyorsan meg kell szereznie a közvélemény bizalmát, különben ismét visszatérhetnek azok az idők, mint a kétezres évek elején, amikor gyors egymásutánban váltották egymást a japán kormányok. 

A politikai stabilitást csak az azóta meggyilkolt Abe Sinzó nyolcéves kormányzása hozta el. A jelenlegi kormányfő népszerűségi mutatóit a sorozatos botrányok nyomták le. A párt több tucat legbefolyásosabb tagja nem jelentette be a kapott politikai adományokat, ami miatt többeket vád alá is helyeztek. 

Kisida Fumio ugyan megszigorította a politikai támogatásokat szabályozó törvényeket, és belső vizsgálatot folytatott, de ez sem segített a népszerűségén. Ráadásul az Abe Sinzó elleni merénylet rávilágított arra, hogy az LDP szoros kapcsolatot ápol az Egyesítő Egyház nevű szektával, ami nagy vagyont gyűjtött az adományokból, és kritikusai szerint kizsákmányolja a hívőket.

A párt eltávolodott ugyan a szektától, de a korrupciós botrányokkal együtt alaposan megcsappant a kormány támogatottsága. Részben a botrányok miatt sikereket ért el az idei helyi választásokon a legfőbb ellenzéki párt, a liberális Alkotmányos Demokrata Párt (CPDJ), röviden Rikkentó. 

A CPDJ hétfőn választotta vezetőjének a 2011 szeptembere és 2012 decembere között kormányfői posztot betöltő Noda Josihikót. Azt remélik, hogy ezzel a konzervatív fordulattal további szavazókat csábítanak el az LDP-től, olyanokat, akiket felháborítanak a kormányzó párt botrányai.

Japánból kap pénzt a Richter, nem is keveset

Megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a Richter leányvállalata által fejlesztett nőgyógyászati tabletta Japánban. A jóváhagyás tízmillió eurós mérföldkőfizetést jelent a magyar gyógyszergyártó számára.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.