BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LNG
hollandia
orosz
földgáz

Lényegesen nőtt az orosz LNG-import a rotterdami kikötőben

A hollandok szerint a növekedés a júniusban életbe lépett új szankciócsomag hatása lehet. Az orosz LNG-importot nem tiltja semmilyen intézkedés.

Nyár óta kétszer annyi orosz cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító hajó köt ki Rotterdamban, ez egy aggasztó és nemkívánatos fejlemény, amelynek köze lehet az Európai Unió legújabb, Oroszország elleni szankciócsomagjához – írta Sophie Hermans klímaügyi és a zöld növekedésért felelős holland miniszter a parlament alsóházának címzett levelében.

LNG
hollandia
orosz
földgáz
Az orosz LNG-import erősödik Hollandiában / Fotó: ANP via AFP

A miniszter szerint a növekedés a júniusban életbe lépett új szankciócsomag hatása lehet, amely többek között megtiltja az orosz LNG átszállítását az EU-ból az unión kívüli országokba – de az uniós országokba történő behozatalát nem. Hermans úgy véli, hogy a szankciócsomag miatt valószínűleg a kereskedelmi útvonalak olyan terminálokba helyeződtek át, amelyek elegendő kapacitással rendelkeznek az uniós importhoz, mint például a rotterdami kikötő. 

Nem tiltják a szankciók az orosz importot

Egyelőre nincs olyan uniós szankciós intézkedés, amely megtiltaná az orosz LNG-importot – írta a miniszter.

Felelősségteljesen csökkenteni akarjuk az orosz gázimportot, ezért ez a fejlemény aggasztó és nem kívánatos. A közös európai megközelítés ebben az esetben kulcsfontosságú – tette hozzá. Hermans ezt a kérdést meg szeretné vitatni az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek legközelebbi, október 15-i tanácskozásán. Az Európai Bizottságtól pedig választ vár arra, hogy az EU-tagállamok miként tehetnek célzottan intézkedéseket az orosz LNG-import csökkentése érdekében.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.