BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
John Deere

Trump az amerikai cégeket is büntetővámokkal fenyegeti

A John Deere logójában szereplő szökkenő szarvas egyenesen a szakadékba ugrik majd, ha a republikánus jelölt nyeri meg a novemberi elnökválasztást. Donald Trump kétszáz százalékos vámmal fenyegette meg az óriáscéget, ha termelését Mexikóba helyezi át.

Már nemcsak az autógyártók, de a mezőgazdaságigép-gyártók is retteghetnek Donald Trump bosszújától, ha nem állnak el tervüktől, hogy az olcsóbb munkaerő és a kedvezőbb költségek miatt Mexikóba helyezzék át a termelésük egy részét. 

Trump
Donald Trump a Pittsburghben tartott hétfői kampánygyűlésén a Deere-t is pellengérre állította / Fotó: AFP

A republikánus elnökjelölt a hétfőn, Pennsylvaniában tartott kampánygyűlésén 200 százalékos büntetővámmal fenyegette meg a John Deere-t, a legnagyobb amerikai traktor- és kombájngyártót, ha arra vetemedne, hogy termelésének minél nagyobb hányadát áttelepítse meglévő mexikói üzemébe, s onnan exportálná haza a késztermékeket. 

Trump lepofozta a John Deere árfolyamát

Be is rezeltek a Trump győzelmétől és főképp ígérete betartásától megrettent befektetők, a Deere részvényárfolyama másfél százalékkal esett a bejelentés hatására. 

 

A Deere már az év elején kihúzta a gyufát saját kollektívájánál és a politikusoknál is azzal, hogy miközben több száz alkalmazottat bocsát el a középnyugati régióban, fokozza termelési kapacitásait a mexikói érdekeltségénél. A vállalat még nem reagált Trump szavaira. Amúgy az exelnök elsőként az autóipar gigászainak üzent e tárgyban, utalva arra, hogy

  • a General Motors négy
  • a Ford szintén négy,
  • a Stellantis pedig egy gyárat 

üzemeltet Mexikóban. Donald Trump szerint azonban ezekből egy is sok. A Tesla most taktikázik, a tervezett mexikói gyárának építési terveit Elon Musk alapító-vezérigazgató azonnal visszatette az asztalfiókba, amint a Trump a kampányát 45 millió dollárral pénzelő üzletembert gazdaságirányítói pozícióval kínálta meg.

Trump bevasalja Kínán a korábbi ígéretét 

Az Amerika felemelkedésével kampányoló republikánus elnökjelölt gazdasági programjának fókuszába helyezte a protekcionizmust, az elrettentő mértékű védővámok alkalmazását. Stratégiájának kifejezett célja, hogy megvédje az amerikai munkahelyeket a külföldi versenytől, de

 közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy intézkedéseivel igencsak felpörgeti az inflációt.

Trump a pittsburghi gazda- és munkásgyűlésen azzal is felcsigázta hallgatóságát, hogy termékeiknek komoly piacot szerez: nevezetesen Kínát, amellyel épp az ő elnöksége idején keveredtek kereskedelmi háborúba. 

Elmondta, hogy nyomást fog gyakorolni Hszi Csin-ping kínai elnökre, hogy tartsa tiszteletben azt a megállapodást, amelynek értelmében 50 milliárd dollár értékben vásárolna amerikai mezőgazdasági termékeket.

John Deere
Kína mezőgazdasági gépeket is vehetne Amerikától, akár John Deere traktorokat is / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ha a november 5-i választásokon legyőzi Kamala Harris alelnököt, demokrata jelöltet, Trump rögtön felhívja Hszit, hogy emlékeztesse ígéretére és betartassa vele azt. 

A Kína és az Egyesült Államok között Trump hivatali ideje alatt kötött kereskedelmi megállapodás során Washington beleegyezett, hogy csökkenti az egyes kínai árukra kivetett vámokat, cserébe ígéretet kapott arra, hogy Peking több amerikai mezőgazdasági terméket, energiát és feldolgozott árut vásárol. 

Akkoriban Trump azt mondta, hogy Kína 50 milliárd dollár értékben vásárolna amerikai mezőgazdasági termékeket, bár a kínai vásárlások utóbb jócskán elmaradtak ettől a célösszegtől.

Azt fogom mondani Hszi elnöknek, hogy tiszteletben kell tartanod az alkut, amit kötöttél. Megállapodtunk ötvenmilliárd dollárban, és garantálhatom, hogy az utolsó centig le fogja vásárolni

– jövendölte Trump, aki a farmerek és a kétkezi munkások maga mellé állítása érdekében folytatja kampányát a billegő államok közé sorolt Pennsylvaniában.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.