BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úszni fogunk az ukrán búzában – hatalmas mennyiségű volt az idei termés

Az idei ukrán búzatermés mintegy 22 millió tonnát tett ki, ami négyszerese a hazai fogyasztás igényének. Denisz Smihal miniszterelnök szerint ez lehetővé teszi számukra, hogy számos ország élelmezésbiztonságát továbbra is garantálni tudják.

A hazai fogyasztás körülbelül 6 millió tonna, vagyis Ukrajna csaknem négyszer több búzát takarított be, mint amennyire szüksége lenne a lakosságnak. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy számos ország élelmezésbiztonságát továbbra is garantálni tudjuk – mondta Denisz Smihal miniszterelnök a kormány ülésén. 

Jó a búzatermés Ukrajnábn
Fotó: Katona Tibor/MTI

Az idei 40 millió tonnás betakarításból az

ukrán búzatermés ugyanis mintegy 22 millió tonnát tett ki, ami majdnem négyszerese a hazai fogyasztási igényeknek

– írja a Kárpáti Igaz Szó.

Hozzátették: az ukrán kormány továbbra is segíti a hazai gazdákat és termelőket. Az év eleje óta 31,5 milliárd hrivnya értékű támogatott hitelt adtak ki csaknem 6500 gazdaság számára. 

Emellett már több mint 1 milliárd hrivnya vissza nem térítendő támogatást is kiutaltak kertek telepítésére és üvegházak építésére.

A megszállt területek gazdálkodói számára hektáronként 8 ezer hrivnya (68 271 forint) támogatást kapnak azok, akik legfeljebb 120 hektáron művelik a földet. Emellett a nemzeti vasúttársaság is kedvezményes áron szállítja el terményeiket. 

A gépvásárlásokat is támogatják, kompenzációs programot működtetnek: a projekt első négy hónapjában már több mint 850 berendezést vásároltak, több mint 900 millió hrivnya értékben. Az állam ebből 153 millió hrivnyát kompenzált.

Mint megírtuk, idehaza Magyarországon sincs baj a búzatermés mennyiségével, a gondot inkább a gyatra minőség jelenti. A malomipari cégek szerint elkerülhetetlen a lisztáremelés, szeptembertől körülbelül tíz százalékkal lesz magasabb a termék ára. A learatott  ötmillió tonnából csupán 20-25 százaléknyi a jó minőségű termény – mondta a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.