BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The,Change,In,Oil,Prices,Caused,By,The,War.,Oil, olaj

Forrong az olajpiac – emelkedik a fekete arany ára

A közel-keleti feszültség emelkedése feje tetejére állította az olajpiacot. A szereplők szinte mindegyike változtatott a pozícióin.

Több hónap nyugalom után az őrület lett urrá az olajpiacon. A határidős ügyletek több mint egy éve nem emelkedtek ilyen mértékben, és az opciós piac is fellángolt. 

A piaci szereplők szinte mindegyike változtatott a pozícióin. Míg néhány kereskedő kiszállt korábbi opcióiból, a legtöbben most biztosítást szeretnének kötni, hogy kezelni tudják az olajár esetleges hirtelen megugrását.

The,Change,In,Oil,Prices,Caused,By,The,War.,Oil, olaj
Fotó: Shutterstock

Volatilitásra és felfelé való mozgásra számítanak a szereplők, legalábbis erre lehet következtetni az opciók alakulásából.

–  mondta Anurag Maheshwari, az Optiver olajopciókért felelős vezetője.

Kilőtt az ár – csaknem tíz dollárt drágult az olaj

A Brent ára hétfőn délelőtt 79 dolláron állt, néhány napja még 70 dollár körül jegyezték hordóját. Az amerikai WTI-ért 75 dollárt kellett fizetni, pár nappal ezelőtt még 67 dollár körül mozgott. 
Az áremelkedést a közel-keleti fejlemények okozták: a piacon attól tartanak, hogy Izrael csapást mérhet olajlétesítményekre az iráni rakétatámadás megtorlásaként, ami az olajellátást veszélyeztethetné. Az aggodalmak némileg enyhültek pénteken, amikor Joe Biden amerikai elnök igyekezett eloszlatni a félelmeket.


A piaci stressz leginkább a rövid lejáratú kontraktusokban volt tapasztalható, most a decemberi olajárra vonatkozó prognózisok nőttek a leginkább. 

 A Közel-Keleten tapasztalható eszkaláció hatalmas mennyiségű short fedezetet eredményezett a kőolajban 

– mondta Rebecca Babin, a CIBC Private Wealth Group vezető részvénykereskedője. Emellett a jövő évet is keserűen látják, és vételi opciókkal próbálnak védekezni – tette hozzá. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.