BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drift helyett kézifék: gellert kapott az orosz gazdaság

A GDP és a szolgáltatóipar is lassult Oroszországban. A romlás a mezőgazdaság visszaesésére vezethető vissza. A szeptemberi BMI-adat is a zsugorodást jelzi.

Lassult az orosz gazdaság teljesítményének növekedése augusztusban éves szinten, részben a mezőgazdaság gyengébb teljesítménye miatt – közölte az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium csütörtökön. A minisztérium számításai szerint a bruttó hazai össztermék (GDP) 2,4 százalékkal nőtt augusztusban éves összevetésben a júliusi 3,5 százalékos növekedést követően.

CHERNIHIV, UKRAINE - AUGUST 30: An agricultural worker unload cereals from a combine as workers harvest a large field of barley near the border with Russia in the Chernihiv region on August 30, 2023 in Chernihiv, Ukraine. (Photo by Pierre Crom/Getty Images)
orosz mezőgazdaság, gazdaság, GDP
A mezőgazdaság gyengélkedése magával rántotta az orosz GDP-t / Fotó: Pierre Crom/Getty Images

Lassult az orosz gazdaság

A GDP júniusban 3,2 százalékkal, májusban 4,7 százalékkal, áprilisban 4,6 százalékkal, márciusban 4,2 százalékkal, februárban 7,6 százalékkal, januárban pedig 4,8 százalékkal nőtt éves szinten. A gazdaságfejlesztési minisztérium szerint az orosz GDP 4,2 százalékkal nőtt az idei első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

Az orosz statisztikai hivatal kimutatásában az szerepelt, hogy augusztusban a mezőgazdaság teljesítménye 14,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az idei első nyolc hónapban a mezőgazdasági termelés 3,2 százalékkal csökkent éves szinten. A szaktárca szeptemberben az idei orosz GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését 2,8 százalékról 3,9 százalékra, a jövő évit pedig 2,3 százalékról 2,5 százalékra emelte. Az orosz központi bank pedig idénre 3,5-4 százalékos, jövőre 0,5-1,5 százalékos gazdasági növekedést vár.

A szolgáltatóipar sem szárnyal

Szeptemberben lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése augusztushoz képest elsősorban a gyengébb keresletnövekedés miatt – derül ki az S&P Global gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett felméréséből. Az oroszországi szolgáltatószektor üzleti aktivitásának alakulását jelző mutató 50,5 pontra esett szeptemberben, miután augusztusban még héthavi csúcson, 52,3 ponton állt.

A BMI 50 pont fölötti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az orosz szolgáltatóipari és a kedden ismertetett feldolgozói beszerzésimenedzser-indexből képzett kompozit BMI 49,4 pontra süllyedt szeptemberben az augusztusi 52,1 pontról.

Nukleáris armageddon: életveszélyes játék a vörös vonalakkal az ukrán-orosz háborúban

Mintha nem lenne elég a fegyveres harc az ukrán–orosz fronton, a háborúzó felek a vörös vonalakkal kapcsolatban még intenzív szájkaratéval is kiegészítik. Bár egyelőre nem lépte át sem az ukrán, sem az orosz hadsereg jóvátehetetlenül a vörös vonalakat, egyre nő az esélye, hogy valamelyikük akár véletlenül is átgázolhat rajtuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.