BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hurricane Helene Damage In Asheville, North Carolina
Storm damage from Hurricane Helene is seen in Asheville, North Carolina on October 1, 2024. (Photo by Bryan Olin Dozier/NurPhoto) (Photo by Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Helene hurrikán

Horribilis gazdasági károkat okozott a Helene hurrikán

A kár elérheti a 160 milliárd dollárt. Ezzel a Helene az amerikai történelem öt legnagyobb károkat okozó viharának egyike.

A több tízmilliárd dollárt is elérheti a Helene hurrikán okozta gazdasági kár, bár a becslések igen széles skálán, 34 milliárd dollár és 160 milliárd dollár között mozognak. (Egy dollár 363,8 forint.)

Hurricane Helene Damage In Asheville, North Carolina
Storm damage from Hurricane Helene is seen in Asheville, North Carolina on October 1, 2024. (Photo by Bryan Olin Dozier/NurPhoto) (Photo by Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Helene hurrikán
A Helene hurrikán az öt legdrágább vihar egyike lehet / Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto / AFP

A katasztrófakockázatokat modellező Karen Clark & Company becslése szerint csak a biztosított kár eléri a 6,4 milliárd dollárt; ebbe beletartozik a szél, a vihardagály és az áradások okozta pusztítás a kilenc érintett amerikai szövetségi államban.

A Helene a múlt héten Floridában ért partot, de egészen az északi Ohióig dúlta végig az Egyesült Államokat, legalább 190 ember halálát okozta, de több százat még mindig keresnek és még mindig majdnem egymillió otthonban nincs áram.

A 4-es kategóriájú hurrikánoktól 

szokatlan módon ráadásul a legnagyobb károkat nem a partvidéken, hanem a szárazföldön okozta,

emlékeztetett a Bloomberg, a szél nagyobb pusztítást végzett Georgiában mint Floridában, az áradások pedig szinte elmosták Észak-Karolinát.

Rettegve készülnek a biztosítók

A délkeleti országrészben piacvezető két biztosító, a State Farm és Citizens Property a szektor eddigi legnagyobb veszteségére számít, mivel már 

mostanáig több mint hatvanezer kárigényt nyújtottak be náluk.

És tulajdonképpen még örülhetnek is a Helene különös természetének, mert a floridai ingatlantulajdonosok a gyakori nagy viharok miatt inkább kötnek biztosítást árvízkárra, mint a georgiaiak és dél-karolinaiak.

Helene hurrikán
A biztosítók előre félnek, mennyit kell fizetniük a Helene hurrikán okozta károk miatt / Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP

Bár még nyilván nem mindenki nyújtotta be a kárigényét, a CBS News tudósítása szerint a biztosított kár már a hét elején meghaladta csak Floridában a félmilliárd dollárt. Az igények mintegy öt százalékát már el is bírálták, 1329 esetben ki is fizették, míg 1234 esetben elutasították.

A gazdasági károk sokkal nagyobbak lesznek

A biztosított károk azonban eltörpülnek a gazdasági veszteségek mögött, bár utóbbiakat még nehezebb megbecsülni, ami nyilvánvaló a véleménykülönbségekből.

Steve Bowen, a Gallagher Re viszontbiztosító tudományos vezetője azt nyilatkozta az Axiosnak, hogy a gazdasági veszteség az elérheti a 35 milliárd dollárt, de szinte kizárt, hogy ne legyen legalább 20 milliárd. Hasonló, 34 milliárd dolláros becslést adott a Moody’s Analytics is.

Helene hurrikán
Széles skálán mozognak a Helene hurrikán okozta kár becslései / Fotó: Ricardo ARDUENGO / AFP

Mások legalább százmilliárd dollárra becsülik a teljes veszteséget, de ők beleszámolnak a fizikai károkon kívül más faktorokat is, például egészségügyi költségeket és egyén makrogazdasági hatásokat, így a kiesett termelés értékét, hiszen már a hurrikán érkezése előtt leállították a Mexikói-öbölben az olaj- és gáztermelés egy részét.

A kereskedelmi időjárás-előrejelzési szolgáltatásokat nyújtó AccuWeather Inc. szerint még 

ennél is magasabb, 160 milliárd dollár lehet a teljes gazdasági kár értéke,

ha beleszámítják a kiesett munkabért, a kimaradó légi járatokat és az ellátási láncban okozott zavarokat is. Ez pedig azt jelentené, hogy a Helene az amerikai történelem öt legtöbb kárt okozó viharának egyike.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.