BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Milton hurrikán

A Milton hurrikán után lassan csak aranyáron köthetnek biztosítást a floridaiak

A sorozatos viharok meggondolásra késztetik a biztosítókat. A Milton hurrikán az állam mezőgazdaságában is nagy pusztítást végzett.

A Milton hurrikán az előzetes becslések szerint 1,5-2,5 milliárd dolláros kárt okozott Floridában csak a mezőgazdaságnak. (Egy dollár 369,1 forint.) Az állam jelentős citrustermesztő megyéiben a szél és az áradás is pusztított, de hasonlóan rossz a helyzet azokon a területeken is, ahol tejelő szarvasmarhákat tartanak, gyapotot, földimogyorót, rizst, áfonyát, szamócát és más trópusi gyümölcsöket termesztenek.

Aftermath of Hurricanes Ian and Nicole in Florida Milton hurrikán
A Milton hurrikán hatalmas pusztítást végzett Floridában / Fotó: Paul Hennessy / Anadolu Agency / AFP

A Milton 3-as erősségű hurrikánként csapott le Floridára október 9-én, az állam 51 megyéjében pusztított, amelyek közül 34-et katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítottak a széles körű áradások és a szélkárok miatt.

Nem volt elég a sárgasárkány-kór, pusztított a Milton hurrikán is

A floridai agrártárca előzetes felmérése szerint 

az állam citruságazata „jelentős termelési veszteségeket” és valószínűleg hosszú távú hatásokat szenvedett el.

 A citrusültetvényeket ráadásul az elmúlt évtizedekben már megtizedelte a sárgasárkány-kór is.

„A veszteségek nagy része a gyümölcshullás, az ágak károsodása, valamint a heves csapadék és az áradások okozta hatások miatt következett be. A termelők súlyos infrastrukturális károkról is beszámoltak, és komoly aggodalomra ad okot, hogy a közeljövőben az árvíz miatt a fák pusztulásától kell tartani” – idézte a Reuters az előzetes jelentést.

A gyapot-, földimogyoró- és rizstermelő területeken „a minimálistól a katasztrofálisig” terjedő károk várhatók. Súlyosan érintette a hurrikán az állam tejtermelő és szarvasmarha-tenyésztő üzemeit is, „jelentős infrastrukturális károkat” okozott, az áramkimaradások megzavarták a tehenek fejését és a termelést.

Milton hurrikán
A Helene és a Milton hurrikán okozta károk elérhetik a 2005-ös Katrináét / Fotó: Giorgio Viera / AFP

A Milton és előtte két héttel a Helene pusztításának mértéke elérheti a 2005-ös Katrina okozta károkat a felmérésen dolgozó szakértők szerint.

Lassan megfizethetetlenek biztosítási díjak

A Milton volt minden idők ötödik legerősebb atlanti-óceáni hurrikánja, csak a biztosított károk elérhetik a százmilliárd dollárt, és a helyiek attól tartanak, hogy a gyakoribb és erősebb viharok miatt megfizethetetlenül megdrágul vagy nem is lesz elérhető biztosítás.

Az elmúlt négy évben négy nagy erősségű hurrikán pusztított az államban, és sokan tapasztalták, hogy a biztosító felmondja a szerződésüket, nagy nehezen találnak csak olyat, aki vállalja a kockázatot, de akár 50 százalékkal is drágábban, mint eddig.

Az átlagos lakásbiztosítási díjak Floridában már így is majdnem 60 százalékkal emelkedtek 2019 és 2023 között,

és néhány nagy biztosító csökkentette a fedezetet, miközben egyre nagyobb teher hárul a floridai törvényhozás által létrehozott, végső menedékként működő nonprofit biztosítóra, a Citizensre.

Az állami biztosító viseli a növekvő terheket

A Citizenshez azok fordulhat, akik máshol nem tudnak biztosítást kötni, és Ron DeSantis kormányzó már a múltban is aggodalmát fejezte ki, hogyan lesz képes a cég rendezni a kárigényeket nagy viharok esetén.

Hurricane Milton death toll rises to 17 as Florida grapples with power outages, tornado damage
FORT PIERCE, FLORIDA, UNITED STATES - OCTOBER 12: People look at a mobile home destroyed by a tornado associated with Hurricane Milton on October 12, 2024 in the Lakewood Park community of Fort Pierce, Florida. The owner of the residence was home when the tornado hit and is hospitalized. Paul Hennesy / Anadolu (Photo by Paul Hennesy / ANADOLU / Anadolu via AFP) Milton hurrikán
A természeti katasztrófák nyomán egyre drágább a biztosítás / Fotó:  Paul Hennesy / Anadolu Agency / AFP

Michael Peltier, a Citizens szóvivője a Reuters tudósítása szerint mindenkit megnyugtatott, hogy a biztosító mindig képes lesz fizetni, mivel úgy van felépítve, hogy először a biztosítottakra vet ki pótdíjakat, majd szükség esetén a nem biztosítottakra is.

Elmondta azt is, hogy 

eddig mintegy 80 ezer kárigény érkezett a Miltonhoz kapcsolódóan,

és várhatóan mindet ki tudják fizetni anélkül, hogy a nem általuk biztosítottakra is ki kellene vetni a járulékokat. A Citizensnek júniusban több mint 1,2 millió kötvénye volt érvényben, de ezt az év végére egymillió alá akarják csökkenteni.

Biztosan tovább emelkednek a biztosítási díjak

Az egymást követő viharok nyilvánvalóan még magasabb biztosítási díjakhoz vezetnek, a Helene és a Milton „a kapacitás és az árképzés tekintetében” is hatással lesz a következő szezon viszontbiztosítási piacára, ismerte el a hírügynökségnek Ken Gregg, az Orion180 biztosító alapítója és vezérigazgatója.

Hurricane Milton Damage
Damage from Hurricane Milton occurs in Punta Gorda, Florida, on October 12, 2024. Hurricane Milton makes landfall near Siesta Key, Florida, on Wednesday night as a Category 3 storm. Officials confirm that at least 23 people die from the storm. Milton moves across the Florida peninsula on Thursday and over the Atlantic Ocean. More than 1.3 million customers are without power in Florida on Saturday, according to a utility tracker. (Photo by Thomas O'Neill/NurPhoto) (Photo by Thomas O'Neill / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Milton hurrikán
A biztosítók egy része ki is vonult az államból a nagy kockázatok miatt / Fotó: Thomas O’Neill / NurPhoto / AFP

Brian Schneider, a Fitch Ratings biztosítási igazgatója szerint a viszontbiztosítók áremelései arra késztetik „sok elsődleges biztosítótársaságot, különösen a kereskedelmi oldalon, hogy növeljék az árakat, amelyeket a vagyonbiztosításra számítanak fel”.

A nagy magánbiztosítók egy része azonban egyelőre kitart, a State Farm Florida, az Insurance and Universal Property & Casualty Insurance és a Security First Insurance sem vonul ki a floridai piacról.

Azoknak egy része is marad, például a Progessive, amelyek elkezdték csökkenteni a floridai kitettségeiket, és olyan szövetségi államokra összpontosítanak, amelyeket kevésbé fenyegetnek természeti katasztrófák. A Farmers Insurance azonban 2023-ban kivonult Floridából és a Travelers is kerüli a biztosításkötést az államban az időjárással kapcsolatos kockázatok miatt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.