BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Jó hír az olajpiacnak, helyreállt a líbiai termelés

Líbia Afrika legnagyobb bizonyított olajkészletével rendelkezik, azonban megbomlott a hatalmi egyensúly és augusztusban leállítottak a termelést az olajmezőkön.

Líbia csütörtöktől újraindítja az olajkitermelést, miután az észak afrikai országot irányító két kormány megállapodott abban, hogy kinevezik az olajbevételeket felügyelő központi bank új kormányzóját.

A politikai káoszban a nemzeti olajtársaság stabilan nyereséget termel / Fotó: AFP

A líbiai helyzet megértéséhez vissza kell mennünk az időben: a 2011-es Arab Tavasz Tunéziában, majd Egyiptomban tört ki, az események több országra, így Líbiára is átterjedtek és polgárháborút robbantottak ki az országban. Az akkor 42 éve regnáló Moammer Kadhafi brutálisan fellépett a lázadók ellen, ami nemcsak a belső ellenzékéből, hanem a nyugati országokból is éles kritikákat váltott ki.

Az Egyesült Államokból, Törökországból, valamint több európai és az arab államból álló koalíció 13 éve beavatkozott a harcokba, győzelemre segítve a felkelőket.  Kadhafit az ellenzéki milicisták tisztázatlan körülmények között agyonlőtték, majd a fiával, Mutasszim Kadhafival együtt ismeretlen helyre temették a sivatagban, hogy sírhelye ne válhasson zarándokhellyé.

A tartós béke azonban továbbra is elérhetetlen. 

Az országot két kormány irányítja: Khalifa Haftar tábornok az ország keleti és déli részét uralja Bengáziból, míg Abdulhamid al-Dbaiba miniszterelnök és nemzetközileg elismert kormánya Tripoliból a nyugati országrészeket vezeti. Előbbit az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Szaúd-Arábia és Oroszország támogatja, utóbbit Törökország.

A heves harcok végül 2020. októberben tűzszünettel zárultak le, azóta csak kisebb összecsapások alakultak ki a felek között. A politikai káoszban a központi bank számít biztos pontnak, míg a nemzeti olajtársaság stabilan nyereséget termelő cégként áll a figyelem középpontjában. A jegybankot 2011 óta irányító Sadiq Al-Kabir mindkét kabinettel jó kapcsolat ápolt, őt Tripoliban azzal vádolták, hogy túlságosan közel került Haftarhoz. 

A tripoli kormány néhány hete erőszakkal eltávolította Kabirt a pozíciójából és lecserélte a teljes vezetőséget. A lépés feldühítette Haftart, ezért augusztusban bejelentette, hogy leállítja az általa uralt olajmezőkön a termelést, amit Tripoliban törvénytelennek és zsarolásnak minősítettek. Líbiában az olajkitermelés felfüggesztését gyakran használják politikai követelések nyomatékosítására, 

például 2011 óta legalább 28 alkalommal állt a munka az ország legnagyobb olajmezőjének számító El-Shararán.

A konfliktus végül nemzetközi közvetítők segítségével zárult le és Naji Issa személyében olyan szakember került a jegybank élére, akit mindkét kormány elfogad. Líbia Afrika legnagyobb bizonyított olajkészletével rendelkezik és napi 1,2 millió hordót fekete aranyat termel ki, ennek kiesése megdobhatná a világpiaci árakat.

Orosz olajcég eszközeire csapnának le a katariak

Katari és németországi illetékesek arról tárgyalnak a Bloomberg meg nem nevezett forrása szerint, hogy katari ellenőrzés alá kerülhetnek az oroszországi Rosznyefty Németországban elkobzott olajipari eszközei. A kérdéses vagyonelemeket jelenleg a németországi energiaszabályozó hatóság felügyeli.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.