BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Orbán Viktor az olajvilág vezetőivel tárgyal Brüsszelben

Az Európai Unió igyekszik javítani a kapcsolatait az olajban és gázban gazdag közel-keleti országokkal, ezért ma kerül sor az EU és az Öböl menti Együttműködési Tanács (ÖET) országainak első csúcstalálkozójára. A megbeszéléseken Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz.

Orbán Viktor miniszterelnök ma Brüsszelbe utazik az Európai Unió és az Öböl menti Együttműködési Tanács (ÖET) országainak első csúcstalálkozójára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az Európai Tanács szerint az esemény alkalmat kínál az uniónak, hogy szorosabb partnerséget alakítson ki az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinel, Szaúd-Arábiával, Ománnal, Katarral és Kuvaittal.

Orbán Viktor ma Brüsszelbe utazik / Fotó: AFP

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a találkozón jelen lesz Emmanuel Macron francia államfő, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Sőt, az éveken át nemkívánatos személynek minősülő Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös is részt vesz a megbeszéléseken.

Ugyanakkor Olaf Scholz német kancellár távol marad. A csúcstalálkozó társelnökei Charles Michel és Tamím bin Hamád Al Táni sejk, katari emír lesznek. A felek többek között a migrációról, az orosz–ukrán háborúról, a közel-keleti helyzetről, valamint gazdasági és energetikai témákban egyeztetnek.

A mostani találkozó jól jelzi, hogy az unió az orosz–ukrán háború kirobbanása igyekszik javítani a kapcsolatait az olajban és gázban gazdag régióval. Érdemes megemlíteni, hogy Orbán Viktor csütörtökön és pénteken az Európai Tanács ülésén is jelen lesz Brüsszelben. A főbb napirendi pontok Ukrajna, a Közel-Kelet, a versenyképesség, a migráció és külügyi kérdések lesznek.

Hidrogénre váltaná az olajat a jövőben Szaúd-Arábia

Az olajmonarchia a zöld és a kék hidrogén piacát is meghódítaná. A zöld hidrogén azonban jelenleg még túlságosan drága, akár csak a szennyező módon készülő szürke társához képest is. Hosszú távon azonban Szaúd-Arábiának is gondolni kell arra, hogy mi történik az olajkorszak után.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.