BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betelt a pohár: országos tüntetésre készülnek a szerb gazdák

A kormány csak ígérget, de nem teljesíti a vállalásait.

Az aszály és az alacsony felvásárlási árak miatt Szerbiában a szántóföldi növénytermesztésben tevékenykedő gazdák a számítások szerint átlagosan 200 eurós veszteséget könyveltek el hektáronként. A kedvezőtlen körülmények évek óta fennállnak, a termelők többször is utcára vonultak, mindhiába. Öt, mezőgazdasági termelőket tömörítő, nagy egyesület tagjai ezért most úgy döntöttek, hogy általános, országos szintű tüntetést szerveznek november elsején. Véleményük szerint ugyanis a kormány nem tartja tiszteletben a korábbi megállapodásaikat. 

Szerb gazdák
Az utóbbi két évben többször is utcára vonultak a szerb gazdák / Fotó: Tóth Péter

Az őszi vetés időszaka megterheli a gazdák pénztárcáját. Most kellene a pénz az alapanyagokra, vetőmagokra, de a gazdálkodók szerint a szerb kabinet még mindig nem teljesítette azt sem, amit a tavalyi tüntetések következtében megígért.

A gazdák ezért folyamatosan próbálnak nyomást gyakorolni.

Legutóbb szeptember 29-én tartottak tüntetést a tartományi kormány épülete előtt, másnap pedig lezártak egy utat Szabadka közelében. Ezt követően a kormány ismét tárgyalni hívta őket, de már elegük van a sok haszontalan beszédből.

A gazdák azt követelik, hogy 

  • a kormány adjon nekik haladékot a mezőgazdasági hitelek visszafizetésére, 
  • utalja át nekik a beígért, hektáronkénti 17 ezer dináros (egy szerb dínár 3,42 forint) támogatást, 
  • törölje el az üzemanyagra kirótt jövedéki adót, 
  • egyesítse a piacot és a gabonabörzét. 

A gazdák problémáit súlyosbítja, hogy a búza felvásárlási ára mindössze 20 dinár körül alakult az idei aratási időszakban, és azóta sem nőtt számottevően. A kukorica ára is alig haladja meg a 20 dinárt, az átlagos hozamok pedig idén a sokévi átlag felét sem érik el.

A tüntetést már hivatalosan be is jelentették, november elsején 9 órakor kezdődik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.