BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Solar,Panels,Installed,On,A,Private,House,In,Germany,,Generating

Hatalmas pénzt kell elkölteni a szigetszerű áramellátás megteremtéséhez

Mindenképpen több forrásra van szükség az egymással kapcsolatban nem álló közösségek áramellátásához.

A hálózaton kívüli napenergia-termékek és -rendszerek gyártóit képviselő globális szervezet szerint

 21,3 milliárd dollárt kell befektetni ahhoz, hogy 2030-ig több százmillió, egymással kapcsolatban nem álló ember áramellátását biztosítsák, 

és megfordítsák a hozzáférés csökkenését. 

Solar,Panels,Installed,On,A,Private,House,In,Germany,,Generating
Fotó: Shutterstock

Ez mintegy hatszorosa annak az összegnek, amiből az iparág eddig gazdálkodott, és a következő hat évben évente 3,6 milliárd dollárt kellene tehát elkülöníteni erre – írja a  Gogla. 

A jelentés szerint 2022-ben 685 millió főre nőtt az áram nélkül élők száma világszerte, azaz húsz év után növekedésnek indult az alapvető energiaforrást nélkülözők mennyisége.

A csoportnak segítő jobbot nyújt a Világbank, előmozdítva azt a tervet, hogy 2030-ig 300 millió afrikai áramellátását biztosítsák – erre első körben 30 milliárd dollárt költenek.

Afrikában a legnagyobb a baj

Afrika a legkevésbé villamosított kontinens, az elektromos áram nélkül élők 85 százaléka a szubszaharai Afrikában él, ez az arány még 50 százalék volt 2010-ben. A szigetszerű, a hálózatokat nélkülöző ellátás lenne a legolcsóbb módja annak, hogy tömegek férjenek hozzá az energiához. A csoport közleménye szerint a szükséges beruházást az iparban tevékenykedő vállalatoknak is finanszírozni kell, de támogatási rendszert is ki kell dolgozni a helyzet megváltoztatása érdekében.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.