BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlovákia jegybankelnöke lehűtötte a kedélyeket

A takarékosság visszafogja a szlovák gazdaság növekedését a helyi jegybank friss előejelzése szerint. Viszont csökkenni fog Szlovákia GDP-hez viszonyított államháztartási hiánya.

Jövőre alaposan lefékez Szlovákia gazdasági növekedése a méretes, 2,7 milliárd eurós, a parlament által is elfogadott konszolidációs csomag miatt. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szerdán (ma) közzétett legfrissebb, őszi prognózisa szerint az ország bruttó hazai összterméke (GDP) 2025-ben csak 2,5 százalékkal bővül a tavasszal vár 3,2 százalék helyett.

Szlovákia
Peter Kazimír: Szlovákia lassúbb növekedésre számíthat / Fotó:  Tomas Benedikovic / AFP

A takarékossági csomagba beépített magasabb adók (ágazati, általános forgalmi és tranzakciós) miatt az infláció is meglódul, 2025-ben a korábban várt 3,5 százalékos éves infláció felkúszik 5 százalékra, miközben az idei pénzromlást 3 százalékon várja a jegybank. „Ha egy mondatban szeretném összefoglalni az őszi előrejelzésünk lényegét, akkor úgy fogalmaznék, hogy a polgárokra és a gazdaságra szolid növekedés vár az erős ellenszél ellenére” – fogalmazott Peter Kazimír, a nemzeti bank elnöke. Mint hozzátette, a munkaerőpiac tovább bővül, azaz a foglalkoztatottságra nem hat majd a csomag.

Jövőre eshet Szlovákia államháztartási hiánya

A képhez hozzátartozik, hogy az infláció meglódulásának másik oka a lakossági energiaárak állami támogatásának megszüntetése (a dotációra az orosz agresszió okozta energiadrágulás miatt volt szükség), ami éves szinten több mint 1 milliárd eurójába került az államnak. 2026-ban viszont már újra 3 százalék alá bukik az infláció. Visszatérve a takarékossági lépések hatásához, a reálbérek növekedése minimálisra csökken: a jegybank erre az évre 3,8 százalékos növekményt vetít előre, ez azonban az infláció miatt jövőre 0,2 százalékra olvad. Horváth Mihály volt pénzügyminiszter, a nemzeti bank egyik csúcsvezetője úgy látja, hogy a megszorító intézkedések révén a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány az idei 5,7 százalékról jövőre 4,5 százalékra csökken. Ami a folyó évet illeti, az NBS 2,5 százalékos növekedéssel számol a tavalyi 1,6 százalék után.

A szlovák Erste nem túl derűlátó

Az ország legnagyobb kereskedelmi pénzintézete, az Erste-leány Slovenská Sporitelna takarékpénztár azzal számol, hogy jövőre

  • a vártnál 0,5 százaklékponttal kisebb lesz a gazdasági növekedés,
  • mérséklődik a lakossági fogyasztás,
  • a konszolidációs intézkedések mérséklik a beruházási kedvet, és negatívan hatnak a szlovákiai cégek versenyképességére.

Ez utóbbi oka elsősorban a 0,4 százalékos tranzakciós adó és a 21-ről 24 százalékra felkúszó társasági adó.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.