BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kína goldman China,Flag,Background,,China,Business,Arrow,Up,And,Financial,And

Szomorú tény: a kínai gazdaság csaknem két éve a leggyengébb ütemben nő

Immár biztos, hogy újabb ösztönzőkre van szükség.

Kína harmadik negyedéves GDP-je 4,6 százalékkal nőtt éves alapon, ami enyhén meghaladja a várakozást, ugyanakkor elmarad a sokévi, 4,7 százalékos átlagtól. A harmadik negyedév 0,9 százalékos növekedést hozott.  

kína goldman China,Flag,Background,,China,Business,Arrow,Up,And,Financial,And
Fotó: Shutterstock


Az adat leginkább az ingatlanszektor zuhanása miatt lett kedvezőtlen. Némi bizakodásra a szeptemberi ipari adatok adnak okot, összességében azonban

a kínai adatok nem jelentenek előrelépést

– mondta Bruce Pang, a JLL vezető közgazdásza. Hozzátette: a belső kereslet gyenge, a lakáspiac mélyrepülésben van, az export növekedése lassul.

A hatóságok megkezdték az ösztönző intézkedések erőteljes növelését, hogy a gazdaság elérje a kormány idei évre kitűzött 5 százalékos növekedési célját. Ugyanakkor a Reuters szerint a GDP 4,8 százalékkal bővülhet idén, jövőre pedig 4,5 százalékra ereszkedhet. Eközben pedig a piacok várják a fiskális ösztönzőcsomagot, amelynek részletei változatlanul nem ismertek.

Nincs minek örülni

Zhiwei Zhang, a Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza szerint a legfrissebb adatok felvetették annak a kockázatát, hogy Kínában erősödik a deflációs nyomás, ugyanis már az eddig jól teljesítő export is hanyatlásnak indult.  

Aggodalomra ad okot az is, hogy szeptemberben váratlanul mérséklődött a fogyasztói infláció. Ugyan a múlt héten a kínai pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy jelentősen növeli az adósságot a növekedés élénkítése érdekében, de a befektetők továbbra is csak találgatnak az ösztönzőcsomag teljes méretét illetően.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.