BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úgy tűnik, már a magyar nyugdíjasoknak is megéri Spanyolországban házat venni

Európa-szerte felkapott turista célpont Spanyolország és egyre több nyugdíjas gondolkodik azon, hogy kiköltözik a mediterrán országba. A magyar nyugdíjasoknak sem elérhetetlen a napsütötte országba kiköltözni.

„Ha otthon megélsz, itt biztos” – mondta egy magyar nyugdíjas, aki már két éve költözött ki a férjével. Budapesti lakásuk árából egy tengerpartközeli házat tudtak venni az Alicantétól 30 kilométerre található La Marinában.

View of rocky shoreline by turquoise sea and Santa Ponsa, Majorca, Balearic Islands, Spain, Mediterranean, Europe, spanyol, tengerpart,
Európa-szerte felkapott turista célpont Spanyolország és egyre több nyugdíjas gondolkodik azon, hogy kiköltözik a mediterrán országba / Fotó: robertharding / AFP

A magyarországi DW adásában arról is beszéltek, hogy kevesebb pénzből  kijönnek a mediterrán országban hiszen a fűtési szezon és az élelmiszerek egy része is olcsóbb. „Ezer euró az a költségvetésünk, amit elkölthetünk havonta, 

ebből 20-250 euró (körülbelül 100 ezer forint), az összes többi az élelmiszerre, biztosításokra, internetre, üzemanyagra megy el”

 – tette hozzá. Elmondta, hogy a kinti léthez azt is el tudta intézni, hogy a magyar nyugdíjfolyósító euróba utalják át a neki nyugdíját. 

Azt is mondta, hogy van egy idős hölgyismerőse, aki 500 euróból (körülbelül 200 ezer forint) él egy saját házban. Megmutatta egynapos bevásárlását is: 6 euroért (körülbelül 2400 forint) vett póréhagymát, kávét,  croissant és egy sajtot. Egy másik magyar nyugdíjas azt mondta, hogy sokkal jobban jönnek ki a nyugdíjukból. 

Egy ingatlanokkal foglalkozó magyar nő elmondta, hogy a környéken már akár egy panellakás árából is lehet ingatlant vásárolni.  Az egyéni vállalkozó elmondása szerint 

92 ezer euróért (közel 37 millió forint) két hálószobás lakást lehet venni, amelynek 60-70 ezer eurós (24-48 ezer forint) a villanyszámlája, a víz három havonta 60-70 euróba (24-28 ezer forint) kerül.

A riport szerint a környéken sok a kávézó, étterem és az idősebb turisták száma is jelentős, akik Európa szerte-érkeznek a kis spanyol faluba.  Az összeállítás szerint a mediterrán országban a nők élettartama 86 év, a férfiaké pedig 81 fölött van. 

Spanyolország tavaly rekordszámú turistát vonzott, mivel versenyben állt azért, hogy Franciaországtól elvegye a világ első számú turisztikai célpontja címet. A látogatók számának növekedése jócskán hozzájárul a spanyol gazdaság fellendüléséhez – a turizmus a GDP 12-13 százalékát adja, ugyanakkor fejfájást is okoz a kormánynak, mivel a spanyolok egy részében ellenérzéseket kelt – megváltoznak az életkörülmények.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.