BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ursula von der Leyen megmenekült: mégsem mond nemet az EU-ra Moldova

A Bloomberg előzetes végeredményt közölt a moldovai uniós referendumról.

A szavazók 50,2 százalékos többséggel támogatták az EU-csatlakozásról szóló referendumot – közölte a Bloomberg hétfő délelőtt a moldovai népszavazás eredményéről. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a moldovai választási iroda jelenleg 50,08 százalékos többséget mutat az igeneknél, azonban ez még nem a végleges adat. A feldolgozottság jelenleg 98,42 százalékon áll.

Moldovans in Moscow cast their votes for the presidential elections
Ursula von der Leyen megmenekült: mégsem mond nemet az EU-ra Moldova / Fotó: Anadolu via AFP

Ezért is érdekes, hogy az amerikai hírügynökség a moldovai központi választási bizottságra hivatkozik forrásként, amely hétfőn Moldova fővárosában, Chisinauban adta közzé az előzetes végeredményt. A Bloomberg szerint az, hogy váratlanul szoros lett és csupán szűk többséggel ment át az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló népszavazás, Maia Sandu moldovai elnök kudarca.

Ezt azzal indokolják, hogy az előzetes felmérések alapján a volt szovjet köztársaságban a csatlakozás mellett állók nagy többségben voltak.

FRISSÍTÉS – 11:15

Jelen állás szerint, 99,14 százalékos feldolgozottságnál az EU-ra igent mondó szavazatok száma 742 819, ezzel 50,31 százalékos többségben vannak. A nemre 733 711 x érkezett.    

A vártnál jóval szorosabb a moldovai EU-tagságról szóló népszavazás

Az igen és a nem között kevesebb mint kétezer szavazat a különbség. Az alkotmánymódosításról szóló referendum mellett a moldovaiak vasárnap az elnökről is voksoltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.